NBA: Raptors verslaan rouwende Bulls

De Toronto Raptors hebben in een spannende en zwaarbevochten wedstrijd gewonnen van de Chicago Bulls. Een paar uur voor de wedstrijd maakten de Chicago Bulls bekend dat hun oud-manager Jerry Krause op 77-jarige leeftijd was overleden. Krause, die zijn carrière begon als scout en tot op hoge leeftijd in kleine sportzalen op zoek was naar talent, was bij de Bulls de architect van het team dat in de jaren ’90 zesmaal NBA kampioen werd.

Jerry Krause begon zijn carrière als general manager bij de Chicago Bulls in 1985. Michael Jordan had er net één jaar gespeeld, maar verder waren de bouwstenen van het kampioensteam dat zou komen nog niet aanwezig. In 1987 sloeg Krause toe in de NBA draft. Hij selecteerde twee jonge spelers die niet bijzonder veel indruk hadden gemaakt als college-spelers: Scottie Pippen en Horace Grant.

Een jaar later ruilde Krause Bulls-speler Charles Oakley met Bill Cartwright van de New York Knicks. Oakley was een goede vriend en een soort informele bodyguard van Michael Jordan. Michael Jordan is het soort mens dat nooit iets vergeet een vergeeft en een jarenlange wrok kan koesteren. Nadat Jordan Oakley zag vertrekken is het tussen hem en Krause nooit meer goed gekomen.

In 1987 haalden de Chicago Bulls ook een obscure coach uit de competitie van Puerto Rico. De langharige, flamboyant geklede hippe mocht bij de Bulls aan de slag als assistent-coach. Zijn naam was Phil Jackson. Binnen twee jaar zou hij hoofdcoach zijn en in 25 jaar zou hij elf NBA-titels winnen met de Bulls en de Lakers.

Phil Jackson, Jordan, Pippen, Grant en Cartwright vormden de basis voor de eerste drie Bulls titels, in 1991, 1992 en 1993. Maar inmiddels waren ook tussen Scottie Pippen en Jerry Krause de nodige spanningen ontstaan.

Scottie Pippen werd de eerste jaren van zijn carrière ernstig onderbetaald. Pippen had zich ontwikkeld tot één van de beste spelers ter wereld, maar de Bulls weigerden zijn contract open te breken en een beter salarisaanbod te doen. Eén van de redenen daarvoor was dat Krause een Kroatisch toptalent had ontdekt die hij bijzonder graag naar Chicago wilde halen. Voor deze speler, Toni Kukoc, moest wel salarisruimte beschikbaar zijn.

Tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 kwamen de Verenigde Staten en Kroatië tegen elkaar uit. Michael Jordan en Scottie Pippen verdedigden in die wedstrijd om de beurt Toni Kukoc. Zij deden dit zo intens dat Kukoc nauwelijks aan de bal kon komen. Het was niet een vendetta tegen de Kroaat persoonlijk, het was alsof ze tegen Jerry Krause aan het spelen waren.

Michael Jordan verliet de NBA na Chicago’s derde titel om te gaan honkballen. In die periode slaagden Krause  en de Bulls erin om Toni Kukoc naar Chicago te halen. Van San Antonio kwam probleemkind Dennis Rodman over. Na twee jaar keerde Jordan terug bij de Bulls en won de ploeg weer drie titels op rij.

Krause wordt alom gerespecteerd voor zijn rol in dit succes. Hij won tweemaal de prijs voor Executive of the Year en hij wordt gezien als één van de grootste general managers in de geschiedenis van de sport. Maar misschien wilde Krause misschien het liefst de waardering van de spelers en die kreeg hij maar zelden. Als hij met de spelers in de het vliegtuig of de bus zat werd hij steevast gekleineerd door Michael Jordan, die hem ‘crumbs’ noemde. Een verwijzing naar de etensresten die vaak op zijn kleren achterbleven, en zijn verfomfaaide uiterlijk. Toegegeven, Krause was verre van moeders mooiste. Ook maakte Krause zich niet populair door te stellen dat het niet het team en de spelers zijn die een titel winnen, maar de hele organisatie. Hij wilde hiermee de trainers, scouts, coaches en management een compliment geven, maar zijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd.

In 2003 verliet Krause de Bulls. Het was hem niet gelukt om na het vertrek van Jordan en Pippen van de Bulls weer een kampioenskandidaat te maken. De laatste jaren van zijn leven keerde hij terug naar zijn grote passie. Jong talent scouten voor honkbalteams.

Jerry Krause, 1939-2017. Bron: YouTube

De Bulls traden in Toronto aan met rouwbandjes aan. Het werd een intense en spannende wedstrijd. Chicago stond tot ver in het vierde kwart met vijftien punten voor, maar gaf dit in de slotfase uit handen. DeMar DeRozan zette in de laatste minuut de score op 113-113 waarna een verlening volgde.

Bulls-center Robin Lopez en Serge Ibaka van de Raptors zaten toen al in de kleedkamer. Na een vechtpartij tussen de twee spelers werden ze beiden naar de kleedkamer gestuurd. De meeste schermutselingen in NBA wedstrijden gaan niet verder dan wat duwen en trekken, maar hier werden echte klappen uitgedeeld. Het komt beide spelers waarschijnlijk op een schorsing van een paar wedstrijden te staan.

Lopez en Ibaka.. Bron: YouTube

In de verlenging liep Toronto uit naar een voorsprong van zes punten, die niet meer in gevaar kwam. De Raptors wonnen met 122-120.

DeMar DeRozan eindigde met 42 punten voor de Raptors. Bij de Bulls kwam Jimmy Butler tot 37 punten. Chicago ziet het gat met de achtste plaats in het oosten steeds groter worden. Als Lopez inderdaad een paar wedstrijden geschorst wordt, is dat een nieuw drama in een seizoen waarin alles voor de Bulls al misgaat.

De broer van Robin Lopez speelt bij de Brooklyn Nets. Hij kende wel een succesvolle avond. Niet allen won zijn ploeg van de Detroit Pistons, 98-86, Lopez scoorde zelf in de zoemer de beslissende twee punten binnen.

Brook Lopez eindigde met 29 punten. Voor Detroit geldt hetzelfde als Chicago, de play-off plaatsen raken steeds verder uit zicht. Directe concurrenten Miami en Milwaukee wisten wel te winnen.

Over broers gesproken, in Dallas was sprake van een ware broederstrijd. De strijd was ook vrij eenzijdig. Seth Curry was met de Mavericks kansloos tegen broer Steph, die voor de Golden State Warriors speelt: 87-112. Beide broers wisten niet echt te imponeren, maar de Warriors hebben een veel sterkere selectie.

De Los Angeles Clippers maakten gehakt van stadsgenoot de Lakers. Bij rust stond het 40-70. In het derde kwart liep de voorsprong nog verder op, totdat coach Doc Rivers besloot dat de Lakers wel genoeg vernederd waren. Bankspelers als Raymond Felton en Brandon Bass kregen royale speeltijd en ook Paul Pierce mocht het veld nog even opkomen. Eindstand werd 109-133.

Uitslagen

Toronto Raptors – Chicago Bulls 122-120 (OT)
Brooklyn Nets – Detroit Pistons 98-96
Miami Heat – Phoenix Suns 112-97
New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 95-82
Dallas Mavericks – Golden State Warriors 87-112
Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 93-100
Portland Trail Blazers – Milwaukee Bucks 90-93
Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 109-133

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 46-23
  2. Boston Celtics 45-26
  3. Washington Wizards 42-28
  4. Toronto Raptors 42-29
  5. Atlanta Hawks 37-33
  6. Indiana Pacers 36-34
  7. Milwaukee Bucks 35-35
  8. Miami Heat 35-36
  9. Detroit Pistons 34-37
  10. Chicago Bulls 33-38
  11. Charlotte Hornets 31-39
  12. New York Knicks 27-43
  13. Philadelphia 76ers 26-44
  14. Orlando Magic 26-45
  15. Brooklyn Nets 14-56


Western Conference

  1. Golden State Warriors 57-14
  2. San Antonio Spurs 54-16
  3. Houston Rockets 49-22
  4. Utah Jazz 43-28
  5. Los Angeles Clippers 43-29
  6. Oklahoma City Thunder 40-30
  7. Memphis Grizzlies 40-31
  8. Denver Nuggets 33-37
  9. Portland Trail Blazers 32-38
  10. Dallas Mavericks 30-40
  11. New Orleans Pelicans 30-41
  12. Minnesota Timberwolves 28-42
  13. Sacramento Kings 27-43
  14. Phoenix Suns 22-49
  15. Los Angeles Lakers 20-51