Penalty voor bal tegen rug en 'blessures' om voorspelde goal te voorkomen

Ghana en dubieuze strafschoppen, het lijkt wel alsof we een nieuw thema van de dag te pakken hebben. Eerder werd de Ghanese scheidsrechter Joseph Lamptey levenslang geschorst omdat hij een bal op een been als hands - en dus een strafschop - beoordeelde, dit keer had een andere scheidsrechter zand in zijn ogen.

In hoofdstad Accra stonden de twee absolute grootmachten van het Ghanese voetbal tegenover elkaar: Hearts of Oak uit Accra en Asante Kotoko uit Kumasi, met 20 en 23 landstitels de enige twee clubs die meer dan vier keer de beste waren in Ghana en dat zorgt vaak voor het nodige spektakel.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden spelers van Hearts gehoord dat Kotoko in de eerste zes minuten zou scoren. Bijgeloof viert hoogtij en dus verzonnen de spelers een manier om het onvermijdelijke onheil te vermijden. Malik Akowuah, Alex Kouassi, Inusah Musah en Samuel Akurugu vielen in de eerste minuten allemaal 'als stenen' op de grond na volledig onschuldige duels, waardoor ze zogenaamd een blessurebehandeling moesten krijgen. Zo waren de eerste zes minuten snel voorbij en stond het nog 0-0: boze vloek afgeweerd, altijd een goed begin van de dag.

Met een handvol minuten te spelen stond het nog altijd 0-0 en dus vond scheidsrechter Samuel Suker het schijnbaar tijd voor actie. Samuel Yaboah van de thuisploeg schoot de bal het strafschopgebied in, tegen de rug van de zichzelf op de grond werpende Kotoko-verdediger Ahmed Adams. Een ideale gelegenheid voor Suker om de bal maar op de stip te leggen, ook al lijken de herhalingen toch duidelijk aan te geven dat de bal echt tegen Adams' rug kwam. Vincent Atinga scoorde de penalty en zette de eindstand op 1-0 voor de thuisploeg.

Hearts of Oak is overigens niet helemaal nieuw op het gebied van bijgeloof. Zo kregen ze voor de finale van de Afrikaanse Champions League van 2000, tegen Esperance Tunis, te horen dat ze zouden verliezen als de wedstrijd voor vijf uur 's middags zou eindigen. Om dat te voorkomen werd een traangaspatroon afgevuurd zodat de wedstrijd tijdelijk stopgezet moest worden. Het eindigde zo na vijf uur en Hearts of Oak won de titel door een late opmars.