Haase stunt met kwartfinaleplaats in Dubai

Robin Haase heeft zich verrassend geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Dubai. Neerlands beste tennisser (ATP-66) klopte na een twee uur durend gevecht de nummer veertien op de ranglijst Tomas Berdych: 3-6, 6-3 en 6-4.

De Tsjech schoot in de eerste set uit de startblokken en had aanvankelijk het betere van het spel. Hij drong Haase terug tot ver achter de baseline en zette ook in de servicegames van de Nederlander hem onder druk. Dit resulteerde in de negende game in een break en daarmee de set.

Haase zou Haase niet zijn als hij zich niet zou proberen terug te vechten in de wedstrijd. Dit lukte, want de service ging beter lopen en Berdych ging iets slordiger spelen. De Nederlander kreeg in de vierde game al enkele breakpoints in de servicegame van de Tsjech, maar moest tot game zes wachten voor hij toe kon slaan. Een game later kwam de Nederlander met 0-40 achter te staan, maar dankzij zijn goede service won hij de game en even later ook de set.

In set drie eenzelfde beeld als in de tweede set: Haase had grip op het spel van Berdych, al werd de Nederlander ook nu een aantal malen ver achteruit gedrongen. Op de stand van 4-4 profiteerde Haase optimaal van de kansen die hij kreeg op de service van Berdych en met een fraaie winner forceerde hij de break. Een game later was het Berdych die in totaal drie breakpoints kreeg op de service van Haase, maar de Nederlander timmerde ze allemaal weg en sloeg op zijn tweede matchpoint via een ace de partij binnen.

Hiermee won Haase voor het eerst sinds april 2015 van een speler uit de top 20 van de wereld, al was hij er enkele weken geleden in Rotterdam tegen David Goffin en vorige week in Marseille tegen Richard Gasquet. In de kwartfinale treft hij verrassend genoeg niet Stan Wawrinka. De Zwitser sneuvelde in Dubai al vroegtijdig, waardoor Haase nu kan stuiten op Marcel Granollers-Pujol (ATP-36) of Damir Dzumhur (ATP-77).