Van Avermaet wint Omloop Het Nieuwsblad

Greg van Avermaet heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De olympisch kampioen was in de sprint sneller dan Peter Sagan en Sep Vanmarcke. Op de erelijst volgt de 31-jarige Belg zichzelf op.

Na één uur koers ontstond de vroege vlucht met daarin twee landgenoten: Mike Teunissen (Sunweb) en Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij). De twee Nederlanders kregen gezelschap van Justin Jules (WB Veranclassic Aqua Protect), Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Leigh Howard (Aqua Blue Sport). Het zestal had een maximale voorsprong van ruim acht minuten.

Op 62 kilometer van het einde was er een grote valpartij met daarbij Alexander Kristoff, Tom Boonen en Lars Boom als voornaamste slachtoffers. Het peloton was door het incident in verschillende stukken brak.

Op de Taaienberg plaatste Jasper Stuyven een versnelling. De Belg kreeg in eerste instantie ploeggenoot Edward Theuns, Van Avermaet en Vanmarcke met zich mee. Op de top sloot ook de wereldkampioen Sagan aan. het groepje groeide nog wat aan, waaronder Timo Roosen. Onder aanvoering van Sagan op de Eikenberg konden alleen Van Avermaet en Vanmarcke de wereldkampioen volgen.

Van Avermaet, Vanmarcke en Sagan kwamen aansluiten bij Jules en Teunissen, de laatste twee overblijvers van de vlucht. De twee vroege vluchters konden op dertig kilometer van de streep de drie niet meer volgen.

In de slotfase raakte niemand meer weg en kwam het tot een sprint. Vanmarcke ging de sprint als eerste aan, maar Van Avermaet reageerde direct en won makkelijk de sprint voor Sagan en Vanmarcke. De Belg van BMC die zichzelf opvolgt op de erelijst. Sagan moet net als vorig jaar vrede nemen met een tweede plaats.