NASCAR-seizoen begint met stevige crashes

Het NASCAR-seizoen gaat weer beginnen en zoals te doen gebruikelijk wordt dit weekeinde afgetrapt met de Daytona 500 - een van de grootste races op aarde en vaak in één adem genoemd met de Indy 500, de Grand Prix van Monaco en de 24 uur van Le Mans. 

De Daytona 500, verreden op een van slechts twee superspeedways, staat voor zondagavond op het programma en is de eerste race in de Monster Energy NASCAR Cup Series, de hoofdklasse. Er is echter al fors geracet op de speedway: donderdag werden bijvoorbeeld de Can-Am Duels uitgevochten waarin een deel van de startposities voor de hoofdrace bepaald werd. Het is Daytona, het gaat loeihard en dus wordt er gecrashed. Met name Reed Sorensen zal ongetwijfeld nog een paar stijve spieren hebben, nadat hij met bijna 180 kilometer per uur in de muur knalde in Duel 1:

Sorensen crasht in Can-Am Duel 1 (Bron: YouTube)

De Camping World Truck Series is vrijdag al van start gegaan met de eerste race van het kampioenschap. De trucks racen doorgaans in het voorprogramma van de Cup Series en leveren vaak spektakel op. Dit keer duurde het grofweg anderhalve ronde voor het fout ging. De 18-jarige rookie Noah Gragson kwam in aanraking met de muur, tikte een andere auto aan en vanaf daar ging het allemaal fout, met onder meer de eveneens 18-jarige Austin Cindric als slachtoffer.

De 'Big One' na anderhalve ronden (Bron: YouTube)

Christopher Bell prees na een rondje of twintig gelukkig dat hij niet over de kop vloog na een aanvaring met Brett Moffitt:

Bell komt goed weg (Bron: YouTube)

De prijs voor de crash van de dag gaat echter naar Matt Crafton. In de laatste ronde van de race werd hij aangetikt, waarna hij over de kop vloog en even later gelukkig ongedeerd uit zijn truck kroop. De pas net 18-jarige Kaz Grala, bezig met zijn tiende race, greep de zege en werd zo de jongste winnaar ooit.

Crafton komt minder goed weg (Bron: YouTube)