Oud-winnaar Milaan-San Remo Ciolek stopt met wielrennen

Wielrenner Gerald Ciolek heeft besloten zijn fiets aan de wilgen te hangen. De nog maar 30-jarige Duitser gaat niet langer proberen om bij een topteam terecht te komen.

Ciolek baarde in 2005 grote opzien door op het Duits kampioenschap als 18-jarige niemand minder dan Erik Zabel te verslaan in de sprint. Het jaar erop werd hij wereldkampioen bij de beloften, waarna T-Mobile hem een contract aanbood. Tot de verwachte grote successen kwam het echter niet, hoewel hij wel wat mooie zeges boekte. In de Ronde van Duitsland won Ciolek meerdere etappes en in de Vuelta a España pakte hij er één. In de Tour de France moest de Duitser het vooral met tweede plekken doen, maar in 2013 schreef hij met Milaan-San Remo een heuse klassieker op zijn naam.

Ciolek reed vorig jaar voor het inmiddels opgeheven Team Stölting. "Gerald zal dit jaar niet in het profpeloton te zien zijn en een terugkeer staat ook niet meer in de planning", liet manager Ken Sommer weten.

Ook Ciolek's landgenoot Linus Gerdemann vindt het welletjes geweest. De 34-jarige (ex-)renner won in 2007 een touretappe op Le Grand Bornand en reed een dag in de gele trui. Vorig jaar was hij bij Stölting ploegmaat van Ciolek, maar inmiddels is Gerdemann al druk met andere zaken: met zijn vrouw is hij een Aziatisch restaurant begonnen op Mallorca.