Veel hogere bochtensnelheid in Formule 1 in 2017

Dat Max Verstappen zich deze winter zo afbeult in de sportschool is niet voor niets, want volgens plaatsvervangend Formule 1-racedirecteur Laurent Mekies blijken de snelheden in de bochten veel hoger te liggen dan wat in de afgelopen jaren gangbaar was. Ze zijn zelfs zodanig hoger dat de circuits op diverse punten aangepast moeten worden.

Mekies gaf zijn relaas tijdens de Autosport International Show. "Elk team heeft simulaties moeten laten zien voor hun 2017-auto's. Wij hebben hun simulaties gebruikt voor onze simulatiesoftware. Daarin hebben we het rijden met 2017-bolides op ieder circuit nagebootst, waarbij bleek dat de bochtensnelheid veel hoger zal liggen. Het is in de hogesnelheidsbochten tot wel 40 kilometer per uur sneller. Elk circuit krijgt van de FIA instructies om enkele punten aan te gaan passen, dat gaat op volgorde van de kalender."

Volgens Mekies gaat het niet helpen om de muren overal maar een stukje naar achteren te zetten. Op de rechte stukken wil de FIA de muren juist zo dicht mogelijk naast de baan hebben om te voorkomen dat auto's via een haakse bocht de muur in gaan als het mis gaat. De uitloopstroken bij bochten moeten daarentegen zo lang mogelijk zijn.