Warriors en Cavaliers op herhaling

In de NBA werd vannacht één van de meest geanticipeerde wedstrijden van het jaar gespeeld. Voor de tweede keer sinds de NBA finale van afgelopen seizoen stonden de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers tegenover elkaar.

De rivaliteit tussen de twee ploegen gaat terug tot de NBA finale van het seizoen 2014/2015. Dat jaar wonnen de Warriors van een zwaar gehavende Cavaliers. De ploeg uit Cleveland miste in die finale Kevin Love en zag ook Kyrie Irving geblesseerd uitvallen. LeBron James veranderde in die finaleserie in een soort basketbalgod, maar kon niet verhoeden dat de Warriors hun eerste titel sinds 1975 wonnen.

Een jaar later troffen de ploegen elkaar weer in de finale. Ditmaal waren het de Warriors die een startende speler misten in de finale, center Andrew Bogut viel uit. Ondanks dit gemis liep Golden State uit naar een 3-1 voorsprong in de best-of-seven serie. De Cavaliers presteerden het echter om als eerste NBA team een 3-1 achterstand in de finale ongedaan te maken en wonnen de beslissende zevende wedstrijd in Oakland.

De twee teams speelden dit seizoen één keer eerder tegen elkaar. De NBA, die een uitstekende marketingafdeling heeft, plande het eerste onderlinge treffen op Eerste Kerstdag. Voor miljoenen kijkers namen de Warriors en ruime voorsprong, maar stortte de ploeg in het vierde kwart helemaal in elkaar. De Cavaliers wonnen met een schot van Kyrie Irving in de slotseconden.

De tweede wedstrijd tussen de rivalen werd gisteren gespeeld. Niet geheel toevallig was deze op Martin Luther King Day gepland. Ook een feestdag in Amerika en een garantie voor hoge kijkcijfers.

Slechts één van de twee teams wist alle opgebouwde spanning waar te maken. De wedstrijd werd een ongekende oorwassing voor de regerend NBA kampioen. De Warriors speelden gefocust en getergd en overrompelden hun tegenstander vanaf de start. Na één kwart stond de thuisploeg met 37-22 voor en bij rust was de stand 78-49. In de imposante carriere van LeBron James had hij nooit de kleedkamer opgezocht met een grotere achterstand.

De rest van de wedstrijd deed er weinig meer toe. Beide ploegen deden rustig aan en gaven de reserves ruim speeltijd. De eindstand werd 126-91.

Man van de wedstrijd was waarschijnlijk Draymond Green. De alleskunner van Golden State had als primaire taak het LeBron James zo moeilijk mogelijk te maken. Hij slaagde daar behoorlijk goed in en wist ook 11 punten, 13 rebounds, 11 assists en 5 blocks op de statsheet te plaatsen.

Voor Cleveland was dit de derde nederlaag in vier wedstrijden. Geen reden tot paniek, de ploeg speelt een serie zware uitwedstrijden aan de Amerikaanse westkust waarbij verliezen geen schande is. De voorsprong op de achtervolgers in de Eastern Conference is ook nog intact.

De Warriors liggen halverwege het seizoen precies op schema om 70 wedstrijden te winnen.

Highlights van de Warriors tegen de Cavaliers. Bron: YouTube.

Er stond nog veel meer moois op het programma op Martin Luther King Day. De los Angeles Clippers maakten korte metten met de Oklahoma City Thunder: 120-98. De Clippers fans gingen met gemengde gevoelens naar huis. Chris Paul verrekte zijn duim in het tweede kwart en kwam niet terug in het veld. Het is onzeker of hij wedstrijden moet missen.

Zes Clippers wisten de dubbele cijfers te halen. Bankspeler Marreese Speights werd met 23 punten topscorer. Bij Oklahoma City bleef Russell Westbrook steken op 24 punten, 5 rebounds en 4 assists.

De Boston Celtics versloegen de Charlotte Hornets met 108-98. Zoals zo vaak dit seizoen was het de kleine Isaiah Thomas die zijn ploeg in het vierde kwart op sleeptouw nam. De guard scoorde 17 van zijn 35 punten in de laatste twaalf minuten.

De Denver Nuggets wonnen in eigen huis van de Orlando Magic, 125-112. Beide ploegen spelen een vrij kleurloos seizoen. Een play-off plaats zit er voor beide teams niet in, maar ze zijn ook niet zo slecht dat ze straks kunnen hopen op een aansprekende speler in de jaarlijkse draft. Bij Denver gebeurt echter iets bijzonders. De tweedejaars Serviër Nikola Jokic is sinds een paar weken starter en dit pakt bijzonder goed uit.

Jokic is een veelzijdige center die sterk is onder de basket, maar ook van afstand kan schieten en met de mooiste passes strooit. Hij wordt al vergeleken met de legendarische Litouwer Arvydas Sabonis. Tegen de Magic speelde Jokic waarschijnlijk de beste wedstrijd uit zijn nog jonge NBA carrière. De Serviër miste maar zes schoten en kwam tot 30 punten, 11 rebounds en 5 assists.

De New York Knicks krabbelden terug van een serie tegenslagen in de laatste paar weken. De ploeg gaf in eigen huis de Atlanta Hawks knap partij. Tot de laatste aanval bleef de wedstrijd op en neer golven. De Duitse Togolees Dennis Schröder schoot Atlanta met een driepunter op een 104-105 voorsprong, waarna New York nog één kans kreeg om de wedstrijd te beslissen. Rose zag zijn lay-up geblockt door Paul Millsap, Carmelo Anthony miste een tweede poging vanaf een meter of twee en Joakim Noah wist deze misser niet binnen te tikken, waardoor de Hawks ternauwernood wonnen.

Aan de ene kant is dit weer een tegenslag voor de geplaagde ploeg. Toch kunnen de Knicks hoop putten uit deze nederlaag. De ploeg ging strijdend ten onder tegen één van de sterkere ploegen in de Eastern Conference.

Bij Atlanta werd Dennis Schröder met 28 punten topscorer. Carmelo Anthony kwam voor New York tot 30 punten. Derrick Rose voegde 18 punten en 9 assists toe.

De Washington Wizards zijn bezig aan een sterke opmars in het oosten. Aan het begin van het seizoen stond de ploeg nog buiten de play-off plaatsen. De discussie of Washington John Wall moest ruilen laaide zoals elk jaar weer op. De Wizards zijn echter bezig met een opmerkelijke reeks. De ploeg won tegen de Portland Trail Blazers de twaalfde thuiswedstrijd op rij, 120-101. Met de zege klommen de Wizards naar de vijfde plaats in de Eastern Conference.

John Wall en Bradley Beal waren samen goed voor 49 punten in een wedstrijd die bij rust al was beslist.