Duitsers niet te stoppen op noordse combinatie

De enorme Duitse dominantie op de noordse combinatie kent geen grenzen dit seizoen. Ook in de laatste wedstrijd van 2016 kwam een Duitser als eerste over de streep. Na zes wedstrijden heeft Duitsland zes keer de winnaar geleverd, terwijl vijf wedstrijden zelfs in een Duits 1-2'tje eindigden. Drie keer was het gehele podium zelfs Duits, zoals op zaterdag en zondag in het Oostenrijkse Ramsau.

De Oostenrijker Mario Seidl won het schansspringen en vertrok met tien seconden voorsprong op de Duitser Vinzenz Geiger aan het langlaufen. Eric Frenzel en Fabian Riessle sloten snel aan bij hun landgenoot Geiger, waarna Seidl al snel bijgehaald werd. Ook de Japanner Akito Watabe en de Noor Espen Andersen voegden zich in de kopgroep, maar op het moment dat de knikkers verdeeld werden bleken de Duitsers toch weer te sterk.

Een kleine drie kilometer voor de finish waren Frenzel, Riessle en Watabe nog over, waarna de Japanner het Duitse duo ook moest laten gaan. Frenzel legde zijn landgenoot genadeloos op de pijnbank, maar toch hield Riessle nog stand. In de eindsprint gaf hij alles, maar tien meter voor de finish zag hij in dat het kansloos was en gaf hij zich gewonnen. Bij de finish kwam Geiger verrassend als sterkste uit de bus uit de strijd tussen hem, Seidl en Watabe. World Cup-leider Johannes Rydzek kende een slechte ochtend in het schansspringen, maakte op de langlauflatten nog wel veel goed en eindigde als zesde.