Zwemmer Puts stunt met wereldtitel, 18 jaar na Wouda

Zwemmer Jesse Puts heeft voor een daverende stunt gezorgd op het WK kortebaanzwemmen. In het Canadese Windsor kroonde de 22-jarige sprinter zich tot wereldkampioen op de 50 meter vrije slag.

Puts tikte in de finale in Windsor aan na 21,10 seconden en dat bleek plotseling goed voor het goud. De Rus Vladimir Morozov kwam het dichtst in de buurt van de Nederlander, maar met 21,14 kwam ook hij tekort. Met 21,23 veroverde Simonas Bilas uit Litouwen verrassend het brons. 

Het was al een flinke tijd geleden dat Nederland bij de mannen een WK-medaille pakte in het zwemmen. Zilver op de 4x100 meter vrije slag op het WK kortebaan in 2008 was de laatste WK-medaille voor de Nederlandse mannen. Zilver voor Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrij op het WK 2007 was de laatste individuele medaille voor een Nederlandse man.

Een Nederlandse wereldtitel was zelfs nog veel langer geleden: op de 4x200 meter vrije slag op het WK kortebaan in 1999 werd het laatste Nederlandse WK-goud bij de mannen gewonnen, goud voor Wouda op de 200 meter wisselslag op het WK 1998 was de laatste individuele wereldtitel.

Op de andere onderdelen zaten medailles er niet in voor Nederland. Puts en zijn ploeggenoten werden vijfde op de 4x50 meter vrije slag, op zo'n zeven tienden van de medailles. Maaike de Waard werd achtste in de finale van de 50 meter vlinderslag, Marrit Steenbergen eindigde op respectabele afstand knap als vierde in de finale van de 100 meter wisselslag. Kyle Stolk werd op diezelfde afstand bij de mannen achtste, terwijl Sharon van Rouwendaal als zevende aantikte op de 400 meter vrije slag. Op de 4x200 meter vrije slag zwommen de Nederlandse mannen naar de zesde plaats. 

Jesse Puts pakt wereldtitel op 50 vrij. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Jesse Puts pakt wereldtitel op 50 vrij. (PRO SHOTS/Insidefoto)