Biatleet Fourcade blijft dominant, schitterende comeback olympisch kampioene

Biatleet Martin Fourcade is maar niet te stoppen. De Fransman is het tweede World Cup-weekeinde van het seizoen begonnen met alweer zijn derde individuele zege uit vier wedstrijden. In het Sloveense Pokljuka was hij de beste op de sprint.

Het werd aanvankelijk wederom een mooie tweestrijd tussen Fourcade en zijn jonge Noorse uitdager Johannes Thingnes Bø. De Noor was foutloos door beide schietbeurten gekomen en was op de langlauflatten eveneens snel onderweg. Fourcade raakte echter ook alle tien schoten en bij het ingaan van de laatste ronde was zijn tussentijd maar 0,5 seconden langzamer dan die van Bø.

Doordat de Noor in de slotronde zijn gebruikelijke hoge langlauftempo niet meer vol kon houden slaagde Fourcade er in de leiding over te nemen en de voorsprong uit te breiden. Aan de finish had hij 13,7 seconden voorsprong op Bø, terwijl de ook foutloos gebleven Rus Anton Shipulin op 15,1 tellen de derde plek pakte.

Het zat dicht bij elkaar, want ook de Noor Emil Hegle Svendsen, de jonge Fransman Quentin Fillon Maillet en de Duitser Simon Schempp bleven binnen een halve minuut van Fourcade. De 42-jarige Ole Einar Bjørndalen zette zijn ijzersterke seizoensstart door met een zevende plek, waardoor hij derde staat in het World Cup-klassement.

Bij de dames boekte World Cup-leidster Laura Dahlmeier haar tweede zege van het seizoen. Na de tweede schietbeurt lag was ze nog langzamer onderweg dan het jonge Franse supertalent Justine Braisaz, maar Dahlmeier had haar race zoals wel vaker perfect ingedeeld. De Duitse gaf nog eens extra gas en was aan de finish ruim drie tellen sneller dan Braisaz, die met plek twee voor het eerst in haar carrière het podium mocht betreden.

Achter Braisaz kaapte Marte Olsbu de derde plek weg voor de neus van Kaisa Mäkäräinen. Olsbu schoot foutloos, terwijl de Finse één misser liet noteren. Toch was de altijd razendsnelle Mäkäräinen maar anderhalve seconde langzamer op de finish dan de Noorse.

Een opmerkelijke prestatie werd neergezet door Anastasia Kuzmina. De Slowaakse won olympisch goud op de sprint in 2010 en 2014, maar kwam na het olympische seizoen door zwangerschap en blessures maar drie keer in actie in kleinere wedstrijdjes. Na twee jaar en negen maanden afwezigheid maakte ze in Pokljuka eindelijk haar comeback in de World Cup en hoe: Kuzmina schoot twee keer foutloos, had een uitstekende snelheid te pakken en eindigde zeer knap als zesde.