Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk

De Democratische politica Hillary Clinton heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevaren van 'nepnieuws'. "Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar", zei de voormalige presidentskandidate.

De politica leek daarmee te verwijzen naar 'pizzagate'. De bedenkers van die complottheorie beweerden zonder enig bewijs dat Clinton en haar campagnemanager een pedofielen-netwerk runden vanuit een pizzeria in Washington. Ze baseerden zich op de e-mails van campagnevoorman John Podesta, die via WikiLeaks naar buiten kwamen.

Volgens de samenzweringstheorie is het woord hotdog bijvoorbeeld code voor jongen en pizza voor meisje. Kaas zou 'klein meisje' betekenen, 'pasta' jongetje, 'ijsje' gigolo en 'saus' orgie. Als mensen zeggen dat ze zin hebben in een pizza, zouden ze dus eigenlijk een meisje willen misbruiken, aldus de samenzweringstheorie.

De verhalen werden ook verspreid door de zoon van Michael Flynn, die als 'national security adviser' de rechterhand van de komende president Donald Trump moet worden.

Een gewapende man ging een paar dagen geleden zelf op onderzoek uit bij de eettent. Hij werd opgepakt zonder dat iemand gewond raakte.

Clinton noemde nepnieuws op sociale media "een epidemie" en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen "om onze democratie en onschuldige levens te beschermen", aldus de Democrate.

Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk
Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk (Foto: BuzzT)