IJshockeykeeper redt 98 schoten in één duel

IJshockeyer Tony Bruns heeft onlangs voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. De keeper van de Morris/Benson Area Storm, een lokale high school, stond met zijn ploeg tegenover Litchfield/Dassel-Cokato en stopte maar liefst 98 schoten van de tegenstanders. Dat bleek een record te zijn voor Amerikaanse georganiseerde ijshockeywedstrijden.

Bruns is weliswaar een prima goalie, zijn ploeg is niet echt goed. Het is inmiddels zijn vierde seizoen als keeper en hij komt regelmatig tot veertig, vijftig, zestig of zelfs zeventig reddingen per duel - alleen mogelijk doordat de verdediging voor hem gigantisch veel aanvallen door laat komen. 

Na afloop van het duel keek coach Jeremiah Day eens naar het papier met de uitslag en statistieken. "Ik had wat vragen over een straf aan het eind van het duel, dus we bekeken het papier nog wat beter. Toen we het totaal aantal reddingen zagen ging er toch even een lichtje branden. We vroegen ons af of dat mogelijk een record was..." 

Goalie Bruns voelde zich na afloop bont en blauw. "Ik had me nog nooit zo gesloopt gevoeld na een wedstrijd. Ik was een beetje verrast...in mijn hele carrière heb ik altijd veel schoten tegen gekregen, maar dit was wel heel ernstig." 

De coach van Litchfield was eveneens onder de indruk van zijn tegenstander - althans, van de keeper. "Meerdere keren maakte hij een redding, en redde hij gelijk drie of vier rebounds...hij slingerde alle kanten op en hield de ene na de andere slag uit het doel, ongelooflijk!" Ook een van de officials die de statistieken bij hielden was behoorlijk onder de indruk: "Hij speelde briljant! Het deed bijna pijn om te zien, zoveel schoten hield hij tegen."

Dat Bruns 98 schoten kon redden bracht hem een prachtig record, maar zelfs zijn kunsten konden een forse nederlaag voor de ploeg niet voorkomen: de tegenstanders schoten in totaal namelijk 110 keer op doel. Greg Hataaja, de goalie aan de andere kant, kreeg slechts zes schoten te verwerken, die hij allemaal tegen hield. Bruns en zijn ploeggenoten verloren zo alsnog met 12-0.