Rivaliserende supportersclubs herdenken Chapecoense gezamenlijk

Bijzondere beelden uit São Paulo. Leden van rivaliserende supportersclubs, die elkaar doorgaans het liefst de hersens inslaan, kwamen daar zondag bijeen om gezamenlijk het team van Serie A-club Chapecoense te herdenken. Bijna de hele selectie van Chape kwam vorige week om het leven bij een vliegtuigongeluk op weg naar de finale van de Copa Sudamericana.

De grootste supportersclubs van de vier grote clubs uit São Paulo verzamelden zich voor het Estádio Pacaembu, waar de nodige grote wedstrijden in de stad gespeeld worden. Namens kersvers kampioen Palmeiras waren leden van de Mancha Alviverde aanwezig. Palmeiras en stadgenoot Corinthians zijn aartsrivalen en kunnen elkaars bloed doorgaans wel drinken. De Paulista Derby tussen de twee wordt gezien als een van de grootste klassiekers ter wereld, vergelijkbaar met wedstrijden als Galatasaray - Fenerbahce of de beruchte derby tussen Boca Juniors en River Plate.

Zondag was alles echter anders: naast de mensen van Mancha Alviverde stonden leden van de Gaviões da Fiel, de grote aanhang van Corinthians. Samen met Independente, de supporters van São Paulo, en de Torcida Jovem, de fans van Santos, staken ze vuurwerk af, zongen ze liederen die doorgaans in het stadion van Chapecoense gezongen worden en hielden ze een groot gezamenlijk eerbetoon. De Braziliaanse competitie zou zondag afgesloten worden, maar door het drama zijn alle wedstrijden een week opgeschoven. 

Eerder in de week werd ook al duidelijk dat de rivaliserende supportersgroepen in Brazilië de strijdbijl even naast zich neergelegd hadden. Nagenoeg alle groepen stuurden vlaggen, spandoeken, bloemen en andere zaken naar Chapecó, om het stadion van de gevallen ploeg mee te vullen.