Biatleet Fourcade verslagen, Rus pakt eerste zege ooit

De Franse biatleet Martin Fourcade is er niet in geslaagd om alle drie individuele wedstrijden van de eerste World Cup van het seizoen te winnen. In Östersund was hij al de beste op de individuele en de sprint, maar in de achtervolging lukte het niet.

Fourcade ging daar wel lange tijd soeverein aan de leiding, hoewel de Rus Anton Banikov constant in de buurt bleef. Babikov liet bij de derde schietbeurt zijn enige misser noteren en moest Fourcade daardoor laten gaan, maar bij de laatste schietbeurt ging het mis voor de Fransman. Hij trof slechts drie keer doel en moest dus twee strafronden lopen, waardoor de foutloos schietende Babikov met tien seconden voorsprong richting finish ging. Diens landgenoot Maxim Tsvetkov bleef zelfs de hele wedstrijd foutloos - twintig treffers - en hoewel Fourcade zijn tweede plek bedreigde lukte het de Fransman toch niet om de Rus in te halen.

Babikov ging onbedreigd naar zijn eerste zege en zelfs zijn eerste podiumplek ooit, met Tsvetkov achter hem. Fourcade eindigde als derde. De Tsjech Michal Krcmar verdient overigens ook een vermelding: hij bleef naast Tsvetkov als enige foutloos en werkte zich op van de 38e naar de zevende plaats.

Bij de dames was Gabriela Koukalova oppermachtig. De regerend World Cup-kampioene vertrok als derde, maar door missers van Marie Dorin Habert en Kaisa Mäkäräinen kon Koukalova al bij de eerste schietbeurt de leiding overnemen. Ondanks één misser in het verloop van de wedstrijd zou ze die ook niet meer afstaan. Op minder dan tien seconden pakte Laura Dahlmeier een overtuigende tweede plek, vooral dankzij zeer sterk langlaufen - ze schoot immers ook twee missers.

Twee dames bleven foutloos en dat leverde prachtige resultaten op: Dorothea Wierer stoomde zo van de negentiende plek op naar het podium. De Zwitserse Lena Häcki was echter de verrassing van de dag. De pas 21-jarige stond bij de junioren al tijden bekend als zeer snelle langlaufster, maar matige schutter en uitgerekend zij schoot zondag alle twintig schijven om. Het leverde de dolgelukkige Häcki een erg mooie vierde plek op, veruit haar beste resultaat ooit.