Skeletonster Vathje overklast concurrentie, Nederlanders achteraan

Skeletonster Elisabeth Vathje heeft voor eigen publiek de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Canadese was een maat te groot voor alles en iedereen op de zeer moeilijke en razendsnelle baan van Whistler. 

Al in de eerste run was Vathje de snelste, maar een fabelachtige tweede afdaling maakte dat nog eens extra duidelijk. Het bracht haar na twee runs een winstmarge van maar liefst 0,84 seconden. De Canadese boekte zo haar tweede World Cup-zege ooit, wat tot de nodige emoties leidde. In het seizoen 2014/15 brak ze door met één zege en drie tweede plekken, maar vorig seizoen lukte het allemaal niet.

Opvallend was dat het achter Vathje juist zeer dicht bij elkaar zat. De Duitse Jacqueline Lölling werd op 0,84 seconden tweede, wat maar twee honderdsten van een seconde sneller was dan haar landgenote en regerend World Cup-kampioene Tina Hermann. Olympisch kampioene Lizzy Yarnold maakte na een sabbatical haar rentree met een sterke vierde plek, 0,03 seconden achter Lölling.

De Nederlandse Joska le Conté eindigde als achttiende, nadat ze door een mindere tweede run enkele plaatsen zakte. Kimberley Bos, de nummer acht van het WK vorig seizoen, maakte haar World Cup-debuut. Dat ging niet helemaal zoals gepland: een aantal dure fouten op de loodzware baan brachten haar de 21e plek, waarmee ze net naast plaatsing voor de tweede run greep.