Karateka Berens opnieuw in WK-finale

De Nederlandse karateka Geoffrey Berens heeft zich op het WK in het Oostenrijkse Linz geplaatst voor de finale van de klasse tot 60 kilogram, de lichtste klasse bij de mannen. Het gaat daarbij om het onderdeel kumité, waarbij één tegen één gevochten wordt. Men kent ook nog de meer artistieke kata, waar bepaalde vormen getoond moeten worden. Ook dit onderdeel wordt op het WK gehouden, maar daar zijn geen gewichtsklassen.

Berens kent een prima jaar en won onder meer goud tijdens de Premier League in Rotterdam en brons in Salzburg. Het jaar hoopt de 33-jarige Nederlander nu te bekronen met zijn eerste wereldtitel, nadat hij twee jaar geleden in de WK-finale onderuit ging. Zelf is hij de nummer twee van de wereld, maar in de eerste ronde stond Berens in Linz al gelijk tegen de mondiale nummer acht: de Spanjaard Matias Gomez, die er met 2-0 aan moest geloven.

Via de vrij laag ingeschatte Tunesiër Nader Azzouzi en de Oekraïnse mondiale nummer vijftien Oleh Filipovych kwam Berens in de kwartfinale tegenover de Marokkaan Abdessalam Ameknassi te staan. Ook de jonge Marokkaan ging er vrij kansloos vanaf, waarna Berens een nipte zege boekte op de Azerbeidzjaanse subtopper Firdovsi Farzaliyev. De Nederlander won opnieuw en zal het in de finale dit weekeinde opnemen tegen Amir Mehdizadeh. De Iraniër werd in 2012 wereldkampioen en pakte twee jaar geleden brons. 

René Smaal is de enige andere Nederlander die de wedstrijden om de medailles gehaald heeft. In de klasse tot 75 kilogram ging hij snel onderuit, maar via drie zeges in de herkansingen mag hij alsnog om het brons strijden. Dat moet gebeuren tegen de jonge Iraniër Asiabari Aliashgar.

Karate staat in 2020 op het programma van de Olympische Spelen in Tokyo. Dat is voor het eerst en de kans is aanwezig dat het ook voor het laatst zal zijn - organiserende steden kunnen tegenwoordig voor één Spelen enkele, in het gastland populaire sporten op de agenda zetten. Welke gewichtsklassen in het kumité olympisch worden is nog niet bekend, wel weet men dat het er per geslacht drie zijn.