Negen atleten uit uitslag Spelen 2008 geschrapt door doping

Het Internationaal Olympisch Comité heeft negen sporters uit de uitslag van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing geschrapt. De negen bleken eerder dit jaar bij hertesten van in 2008 afgenomen urine- en bloedstalen alsnog positief op het gebruik van verboden middelen. Het betekent dat ook de nodige medailles definitief afgenomen worden.

Voor het gemak zetten we de negen sporters hieronder op een rijtje:

Sardar Hasanov - Azerbeidzjan
Oud-gewichtheffer, stopte ermee nadat hij van 2013 tot 2015 al een dopingschorsing aan zijn broek kreeg en zal nu vermoedelijk ook niet meer terug mogen komen. Op de Spelen van 2008 liet hij geen geldige poging noteren bij het stoten, dus zijn turinabol - een steroïde - hielp niet echt.

Wilfredo Martinez - Cuba
Verspringer, werd vijfde op de Spelen van 2008, maar door die uitslag zal een streep gezet worden.

Josephine Onyia - Spanje
Hordenloopster, kwam op de Spelen in Beijing tot de halve finales van de 100 meter horden. De positieve test in Beijing was geen ongewone gewaarwording voor haar: ze werd in dat jaar al betrapt en na haar schorsing leverde ze in 2011 nog eens een positief plasje in.

Soslan Tigiev - Oezbekistan
Deed in het worstelen mee in de klasse tot 74 kilogram in de vrije stijl, met succes: hij won in 2008 zilver, maar dat zal vermoedelijk naar zijn Wit-Russische opponent uit de halve finale gaan.

Ekaterina Volkova - Rusland
Pakte in Beijing brons op de 3000 meter steeplechase, waarop ze het jaar daarvoor zelfs de wereldtitel greep. Zoals vele anderen werd ook zij bij hertesten gepakt op het in Oost-Duitsland al populaire turinabol. Het brons zal naar Tatyana Petrova gaan en blijft dus gewoon in Rusland.

Olha Korobka - Oekraïne
Gewichthefster die bekend staat om haar ietwat forse voorkomen. In de klasse boven 75 kilogram veroverde ze het zilver, maar net als in 2011 bleek ze ook bij de Spelen in Beijing uit het verkeerde potje gesnoept te hebben. Ele Opeloga uit Samoa eindigde als vierde, maar krijgt door een eerder diskwalificatie en die van Korobka ineens zilver, de eerste medaille ooit voor Samoa. Brons gaat naar Nigeria.

Nastassia Novikava - Wit-Rusland
Won een bronzen medaille in het gewichtheffen tot 53 kilogram. Ze deed echter niet alleen mee aan de turinabol-hype, maar deed er nog een schepje bovenop: ook stanozolol ging als zoete koek naar binnen. De domme doos werd overigens in 2005 én 2015 ook al betrapt op doping.

Andrei Rybakou - Wit-Rusland
Nog een Wit-Russische gewichtheffer die in Beijing een medaille won en deze in mag leveren. Rybakou pakte zilver in de klasse tot 85 kilogram, maar wordt vriendelijk verzocht deze op te sturen naar Armenië. Daar mag Tigran Martirosyan zijn bronzen medaille - die ingeruild wordt voor zilver - overigens op de post doen naar Cuba, want Jadier Valladeres krijgt als beloning voor zijn vijfde plaats het brons.

Taimuraz Tigiev - Kazakhstan
De voor Kazakhstan uitkomende broer van de eerder genoemde Soslan, eveneens een worstelaar. In de klasse tot 96 kilogram vrije stijl won ook Taimuraz zilver, maar dat wordt uit de boeken geschrapt, net als dat van zijn broer.