Microsoft kondigt 'Surface-pc' van 4000 euro aan

Vandaag werd er tijdens een Windows 10- en Surface-evenement van Microsoft een aantal nieuwe hebbedingetjes gepresenteerd, waaronder de Surface Studio. Deze all-in-one pc beschikt onder andere over het dunste scherm ter wereld en heeft allerlei innovatieve foefjes aan boord.

Behalve een aantal demonstraties van Microsofts AR-headset de HoLoLens, en enkele aankondigingen op het gebied van virtual reality en 'mixed reality', stond tijdens het Microsoft-feestje in New York de nieuwste telg in de Surface-productlijn centraal. De Surface Studio is een pc met een uniek uiterlijk en een aantal bijzondere features. Zo kan het apparaat als gewone pc gebruikt worden, of getransformeerd worden naar de 'studio-modus', waarmee het een soort tekentafel wordt. Het 28 inch-scherm van de Surface Studio is 12,5mm dik, waarmee het volgens Microsoft het dunste scherm van het moment is. Verder is het scherm touch-enabled en beschikt het over een resolutie van 4500x3000, (192 DPI).

Naast de Surface Pen kan het scherm ook aangestuurd worden met Surface Dial, een nieuw input-apparaat waarmee gebruikers kunnen draaien om door applicaties te scrollen. De Surface Dial wordt op het scherm geplaatst wanneer deze in de platgelegde studio-modus staat. Verder zit er onder de motorkap een Core i5 of i7 van de Skylake-generatie, heeft hij 32GB aan DDR4-geheugen aan boord, een SSD van 2TB en wordt geleverd met een GTX980M- of GTX965M-GPU. De behuizing is geheel van aluminium, terwijl het scherm van Gorilla-glass gemaakt is. Alle hardware van de all-in-one zitten in de kleine voet van het scherm. Verder zijn er standaard Microsoft-foefjes zoals Cortana, Microsoft Hello en heeft het apparaat ingebouwde ondersteuning voor draadloze Xbox One-controllers.

Microsoft lijkt met de Surface Studio een directe concurrent te introduceren van iMac-computers. Het prijzige paradepaardje is in drie varianten vanaf 15 december leverbaar, pre-orders kunnen vanaf volgende week geplaatst worden. Voor alle specificaties kun je hier kijken.