Hoekstra: "Zivkovic kun je honderd keer wat vertellen"

Richairo Zivkovic oogst enerzijds lof met zijn kwaliteiten, maar de spits gaat ook gebukt onder zware kritiek van mensen die hem al hebben afgeschreven. Sinds Ajax zich met Zivkovic versterkte in de zomer van 2014, heeft de jonge spits moeite om zich te manifesteren. Na een veelbelovend eerste seizoen bij de Groningers, kon hij de verwachtingen vooralsnog niet waarmaken in Amsterdam. Dit seizoen speelt het talent op huurbasis bij FC Utrecht.

Zijn oude trainer Peter Hoekstra ziet veel potentie in Zivkovic, maar dan moet er volgens hem wel iets veranderen. "Ik heb vaak gezegd dat hij het anders aan moest pakken. Maar weet je wat het is? Richairo is hartstikke eigenwijs. Zulke jongens kun je honderd keer iets vertellen, maar ze moeten zelf het licht zien. Voordat je zover bent, maak je alleen wel heel wat uitglijders", zegt hij tegen Dagblad van het Noorden.

Robert Maaskant, die Zivkovic eveneens onder zijn hoede had, vindt dat de 20-jarige spits de tijd moet krijgen. "Als het over Richairo ging, dacht ik vaak: weten jullie eigenlijk wel hoe jong hij nog steeds is? Natuurlijk pakten zijn keuzes vaak niet goed uit. Richairo is er ook helemaal zelf verantwoordelijk voor dat hij het zo lastig heeft gehad. Maar ik begrijp er niets van dat hij al werd afgeschreven."

"Hij heeft ook ruimte nodig. Die krijg je bij Ajax niet. Als alles goed gaat, (speelt hij over vier jaar) bij een goede club in een mooie buitenlandse competitie", voegt de coach daar aan toe. Ook Hoekstra is hoopvol. "Hij is er alleen nog lang niet en moet in zijn vaardigheden blijven investeren. Ik hoop echt dat Richairo de bodem nu heeft gezien."