Dopingklokkenluiders Rusland krijgen eindelijk steun van IOC

Het Russische echtpaar Yuliya en Vitaly Stepanov krijgt eindelijk steun van het Internationaal Olympisch Comité. De twee waren als klokkenluiders voor een groot deel verantwoordelijk voor de openbaring van het Russische staatsdopingschandaal, wat onder meer een schorsing van de Russische atletiekploeg voor de Olympische Spelen in Rio tot gevolg had.

De Stepanovs kregen echter bijzonder weinig steun van het IOC voor hun grote rol in de onthulling van het schandaal. Als klap op de vuurpijl kreeg Yuliya Stepanova te horen dat ze niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vanwege haar 'deel in het schandaal' - ze zat ooit een tweejarige dopingschorsing uit. De internationale atletiekbond had de atlete echter al wel toestemming gegeven, maar meedoen zat er niet in, wat tot felle kritiek op het IOC leidde.

Na een ontmoeting met IOC-president Thomas Bach is er dan toch goed nieuws voor het echtpaar, dat samen met hun kind inmiddels naar een onbekende locatie in de VS verhuisd is, uit angst voor wraakacties uit de Russische (sport)wereld. Vitaly, oud-medewerker van het Russisch antidopingagentschap, heeft een baan aangeboden gekregen als adviseur voor het IOC. Hij zal hen van advies en informatie voorzien omtrent alle aspecten van dopingcontroles en het beschermen van schone atleten.

Yuliya heeft een beurs gekregen om haar training weer serieus op te kunnen pakken en daarnaast te kunnen studeren. Het IOC heeft daarnaast het Amerikaans Olympisch Comité gevraagd te helpen bij de zoektocht naar een goede plek voor Stepanova om te kunnen trainen en studeren. 

Stepanova mocht eerder dit jaar als enige Russische meedoen aan het EK atletiek in Amsterdam, onder de vlag van de Europese atletiekunie. Het werd niet bepaald een succes en eindigde na een zeer matige race met een diskwalificatie vanwege het op de lijn stappen (PROSHOTS/Action Images)
Stepanova mocht eerder dit jaar als enige Russische meedoen aan het EK atletiek in Amsterdam, onder de vlag van de Europese atletiekunie. Het werd niet bepaald een succes en eindigde na een zeer matige race met een diskwalificatie vanwege het op de lijn stappen (PROSHOTS/Action Images)

Waar Vitaly in eerste instantie begrijpelijk woedend was op het IOC, is hij nu uiteraard een stuk positiever gestemd. "We hebben een bijzonder goede ontmoeting met Thomas Bach gehad. Het is erg prettig om te weten dat we nu nog meer bij kunnen dragen aan de strijd tegen doping, onder meer met onze ervaringen in het Russische systeem. We zijn het IOC erg dankbaar dat ze ons alsnog deze kans geven", aldus Vitaly tegenover Insidethegames

Stepanov denkt overigens niet dat de steun bedoeld is om eerdere fouten van het IOC goed te maken. "Zo voelt het zeker niet. Zij zijn er nog steeds van overtuigd dat ze de juiste beslissingen gemaakt hebben, wij vinden nog steeds dat het fout was om Yuliya niet mee te laten doen in Rio. Het was ook nooit onze bedoeling om haar ten koste van alles aan de start te krijgen. Wel merken we dat het IOC er duidelijk aan wil werken om de sportwereld schoner te maken en daardoor ook eerlijker."

Hij sprak tot slot nog over zijn vrouw Yuliya, die zelf doping gebruikt heeft. "Door dat systeem in Rusland raakt iedereen ervan overtuigd dat doping absoluut de enige manier is om de internationale top te bereiken. Zij is daar ook ingetrapt, heeft er spijt van en zou willen dat ze nog eerder aan de bel trok. We hopen echter allebei dat haar acties van de laatste bijna vier jaar hebben laten zien dat ze veranderd is."