Basisinkomen via burgerinitiatief in Tweede Kamer

Het burgerinitiatief om in 2018 een basisinkomen in te voeren, gaat vandaag naar de Tweede Kamer. Er zijn voldoende handtekeningen verzameld om dat te doen.

De drempel om zo'n burgerinitiatief in te dienen ligt bij 40.000 handtekeningen, en inmiddels staat de teller op 58.500. Johan Luijendijk, een van de initiatiefnemers, zegt door te gaan tot de 100.000 steunbetuigingen zijn bereikt, maar geeft ook aan te twijfelen of dat wel wordt gehaald. Er wordt nu gecontroleerd of de handtekeningen geldig zijn en of het onderwerp nog niet eerder op de agenda heeft gestaan, en dan zal het onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer worden.

De initiatiefnemers willen in het voorstel iedereen een onvoorwaardelijk inkomen van 1.000 euro geven, plus een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen onder de 18. Dat basisinkomen komt in de plaats van de nu bestaande uitkeringen zoals WW, AOW en bijstand en daarnaast vervallen ook alle mogelijke belastingaftrekposten. Een onvoorwaardelijk inkomen betekent dat er geen tegenprestatie voor hoeft te worden verricht.

Critici twijfelen aan de financiële haalbaarheid van het idee, al zijn er in het verleden kleinschalige succesvolle experimenten geweest, zoals in Canada. Op dit moment loopt er ook een beperkte proef in Utrecht, en een iets grootschaligere in Finland. In de recent gepresenteerde verkiezingsprogramma's hinten GroenLinks en de PvdA naar een basisinkomen op lange termijn.

Meediscussiëren op het Fok!forum over het basisinkomen? Dat kan in deze (uitgebreide) topicreeks of natuurlijk hieronder in de comments.