Langlaufster raakt dubbel goud Spelen 2006 mogelijk nog kwijt

De Estse oud-langlaufster Kristina Smigun dreigt alsnog haar twee gouden medailles van de Olympische Spelen van 2006 kwijt te raken. Bij hertesten van stalen van die Spelen bleek voorafgaand aan de Winterspelen in Sochi, in 2014, dat Smigun positief had getest op verboden middelen.

Doorgaans volgt het afnemen van de medailles dan vrij snel, maar de Estse wist in no-time een heel leger aan advocaten om zich heen te verzamelen die hun geld meer dan waarmaakten. Ze gooiden de verdediging op zaken als incorrecte procedures rondom de dopingcontroles en de manier waarop de stalen bewaard werden. Eind vorig jaar hadden ze het zover gekregen dat niemand binnen onder meer het Internationaal Olympisch Comité überhaupt nog over de zaak van Smigun mocht praten in het openbaar - als dat wel zou gebeuren was de kans erg groot dat een veroordeling al nauwelijks meer mogelijk was.

Vanuit het IOC, internationaal sporttribunaal CAS, antidopingagentschap WADA en uiteraard het kamp Smigun zelf kwam vervolgens een jaar lang geen enkel nieuws meer over de zaak. Tot nu. De Canadese oud-langlaufster Beckie Scott, tegenwoordig voorzitster van de atletencommissie bij WADA, heeft tegen het Noorse TV2 gezegd dat de zaak nu bij CAS ligt en dat er weer aan gewerkt wordt. "WADA is geen partij in deze zaak, maar we hebben gehoord dat het bij CAS ligt", legde Scott uit, die zelf olympisch goud in 2002 won nadat twee concurrenten op doping betrapt werden. "WADA zal op de hoogte gebracht worden als er een beslissing is in de zaak, maar afhankelijk van de complexiteit kan het nog even duren."

De zaak kan in elk geval niet meer verjaren. Er stond een maximale termijn van acht jaar op stalen uit 2006 en daar is men binnen gebleven. Een atleet moet namelijk binnen die acht jaar op de hoogte gesteld zijn van een eventuele positieve test en Smigun heeft dat begin 2014 te horen gekregen. Als ze na al die jaren alsnog schuldig bevonden wordt zal ze haar twee gouden medailles in moeten leveren. Op de 10 kilometer klassieke stijl zal dat dan naar de nog altijd actieve Noorse grootheid Marit Bjørgen gaan. De Tsjechische Katerina Neumannova kan het goud op de skiatlon - 7,5 kilometer vrije stijl en 7,5 kilometer klassiek - mogelijk overnemen. 

Smigun wint goud op de skiatlon in Turijn (Foto: Getty)