Toch geen flitsleden bij PvdA

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het toch niet mogelijk om voor 2 euro lid te worden van de Partij van de Arbeid om te kunnen stemmen bij de lijsttrekkersverkiezing. Voor 2 euro per maand kun je een jaar lid worden, waarbij je dan wel meteen stemrecht hebt.

Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch heeft woedend gereageerd op de gewijzigde aankondiging. Hij rekent op veel stemmen van niet-leden en voelt zich dus benadeeld door het bestuur van de partij. Dat is niet voor het eerst: eerder verweet hij voorzitter Hans Spekman al dat de lijsttrekkersverkiezingen zijn 'voorgekookt'.

Het enige dat de PvdA dus heeft gewijzigd is dat nieuwe leden meteen mogen meestemmen. Een optie om je voor 2 euro aan te melden komt er dus niet: je kunt alleen lid worden voor een jaar, waarbij je 24 euro ineens of in 12 maandelijkse termijnen kan betalen. Het is overigens wel mogelijk om per maand op te zeggen. 

Of deze draai een vorm is van klantenbinding (een 'verkooptruc', zoals Monasch het noemt) of dat Spekman wil voorkomen dat Monasch wint of zelfs dat de verkiezing op GeenStijl-achtige wijze wordt gekaapt door niet-leden zal wel in het ongewisse blijven.

Hans Spekman nieuwe PvdA-voorzitter (Novum)
Hans Spekman laat toch geen 2-euro-leden toe (Novum)