Verrassende winnaar Grand Prix van Australië MotoGP

Cal Crutchlow heeft zijn tweede zege van het MotoGP-seizoen bij kunnen schrijven. De Brit, de enige coureur van LCR Honda, profiteerde van een val van Marc Marquez, maar kende zelf ook een bijzonder sterke race.

Bij de start schoot Pol Espargaro verrassend naar de koppositie, met Marquez, Danilo Petrucci en broer Aleix Espargaro achter zich aan. Crutchlow kende een slechte start, maar kwam al snel weer naar voren, terwijl Marquez de leiding rap weer in handen had. De Spanjaard reed snel weg, terwijl na enkele ronden een groepje met Aleix, Pol, Crutchlow en Andrea Dovizioso ontstond in het duel om plek twee, waarbij de sterk gestarte Valentino Rossi de aansluiting leek te vinden. 

Pol Espargaro moest het tempo vrij snel laten gaan, wat te verwachten viel, terwijl Rossi in een heerlijk ritme kwam en ook Dovizioso verschalkte om zo plek vier te pakken. Na tien ronden bleek dat plotseling om een mogelijke zege te gaan, want voorin ging het plotseling fout: Marquez crashte en kon gaan douchen. 

Tien ronden voor de finish liep het niet meer zo soepel voor Rossi, die al een grote achterstand had op de dominante Crutchlow. De veelvoudig wereldkampioen maakte een fout en zag Dovizioso en Aleix Espargaro dichterbij komen, terwijl ook Espargaro's teamgenoot bij Suzuki, Maverick Vïnales, op de vijfde plek een goed tempo te pakken had. Met nog vijf ronden te rijden was het klaar voor Aleix, die op eigen houtje onderuit schoof. Daardoor was er vooraan alleen nog enige spanning om de derde plek, waar Viñales en Dovizioso het uitvochten. De strijd om plek zeven was nog wel interessant, waar Scott Redding de leiding had voor Petrucci, Nicky Hayden en Jack Miller.

Vooraan veranderde in de loop van de race niet veel meer en Crutchlow kon de tweede zege uit zijn carrière, tevens de tweede van het seizoen, op zijn palmares bijschrijven. Rossi reed naar een tweede plek, terwijl Viñales het podium ook weer mocht beklimmen ten koste van Dovizioso. Daarachter eindigde Pol Espargaro op een mooie vijfde plaats, voor Jorge Lorenzo, Redding en Bradley Smith.