Marquez met overmacht naar pole in Australië

Marc Marquez heeft zaterdag met grote overmacht de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Australië in de MotoGP. Op het prachtige Phillip Island was het gedurende de dag nogal wisselvallig weer en daar kon de kersvers wereldkampioen het beste mee omgaan.

De eerste kwalificatiesessie kende gelijk al twee opvallende slachtoffers: Maverick Viñales en Valentino Rossi kwamen niet uit de verf op de halfnatte baan en moesten genoegen nemen met de plekken dertien en vijftien. Jorge Lorenzo plaatste zich nipt voor de tweede sessie, maar daarin was de baan nog altijd wat nat en dan komt de oud-wereldkampioen nauwelijks vooruit: hij werd twaalfde en laatste.

Marquez was ondertussen de enige die vol risico durfde nemen en op twee droogweerbanden ging rijden. Dat bracht hem een tijd van 1:30,189 minuten, ruimschoots voldoende voor de 65e poleposition uit zijn loopbaan. Cal Crutchlow deed het zoals wel vaker goed op een natte baan en werd tweede. Daarachter reden de broers Pol en Aleix Espargaro gezamenlijk naar de derde en vierde plek, wat vooral voor Pol bijzonder knap is. Jack Miller zorgde met de vijfde plaats voor eigen publiek voor een zeer nette prestatie en ook Danilo Petrucci deed het met plek zes erg goed. 

De race op Phillip Island start zondagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd en is zoals gewoonlijk live te zien op Eurosport.