Noord-Koreaanse voetbalsters wereldkampioen onder 17

Dat Noord-Korea het beste Korea is was natuurlijk al een tijd duidelijk, maar vrijdag is dat nog maar weer eens bewezen. Op het wereldkampioenschap voetbal voor dames tot 17 jaar, gehouden in Jordanië, zegevierde de ploeg in de finale tegen het imperialistische Japan. De Noord-Koreaanse ploeg was de jongste van alle op het WK aanwezige teams, met maar liefst zeven speelsters van 15 jaar en twee 14-jarigen. 

Vrijdag betekende een einde aan een drie weken durende zegereeks van de door Grote Leider Kim Jong-un geïnspireerde ploeg. In de eerste groepswedstrijd had Engeland nog het geluk in de laatste minuut van de blessuretijd de 3-3 te kunnen maken, daarna werden geen cadeautjes meer gegeven. Brazilië moest er met 1-0 aan geloven en de Nigeriaanse dames gingen met 3-0 ten onder tegen de oppermachtige Noord-Koreanen. 

In de kwartfinale werd Ghana lange tijd hoop gegeven, maar in de 94e minuut vond Ja Un-yong het welletjes en maakte ze de beslissende 2-1. Venezuela werd in de halve finale direct op haar nummer gezet: 3-0. Vrijdag was het in de Jordaanse hoofdstad Amman de beurt aan Japan om voor de bijl te gaan. Ze hielden het lang vol en kenden met een bijna-goal in de slotminuut nog wat pech, maar na strafschoppen werd duidelijk dat Noord-Korea niet te stoppen was. Kim Pom-ui trapte de winnende penalty binnen, wat Noord-Korea na 2008 de tweede wereldtitel op het WK voor dames tot 17 jaar bracht.

Lorena Navarro werd na afloop gekroond tot topscorer van het toernooi. De pas 15-jarige Spaanse liet acht treffers noteren en hield de Noord-Koreaanse Ri Hae-yon achter zich. De Venezolaanse Deyna Castellanos kwam ook tot vijf treffers, waarmee ze haar titel niet kon verdedigen: twee jaar terug werd het megatalent op 15-jarige leeftijd topscorer van het WK van 2014.