Europese Spelen 2019 met 43-2 toegewezen aan Minsk

Het lijkt erop dat de tweede editie van de Europese Spelen, die van 2019, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gehouden gaan worden. Een bron binnen de organisatie voor Europese Olympische Comité's (EOC) liet tegenover Reuters weten dat leden van het EOC in Minsk in gesprek zijn met president Alexander Lukashenko, tevens het hoofd van het Wit-Russisch Olympisch Comité. 

Europa liep jarenlang achter op de rest van de wereld door geen continentale Spelen te hebben, maar in 2015 kwam daar min of meer verandering in. In het Azerbeidzjaanse Baku werd de eerste editie van de Europese Spelen gehouden, wat veel mooie sport opleverde. Het vinden van een opvolger bleek echter bijzonder moeilijk: Nederland kreeg de Spelen toegewezen, maar trok de keutel plotseling terug toen bleek dat men de kosten niet binnen de perken kon houden. Rusland wierp zich op als vervanger, maar het enorme staatsdopingschandaal daar stond dat in de weg.

"De waarnemend president van het EOC is in Minsk om met president Lukashenko te praten over of Minsk de Spelen wil organiseren. Er is nog niks getekend, maar het is erg waarschijnlijk dat het gaat gebeuren", aldus de bron tegenover Reuters. De daadwerkelijke president van het EOC is Patrick Hickey, maar hij staat vooralsnog op non-actief. De Ier zat rond de Olympische Spelen in Rio de Janeiro korte tijd in de gevangenis en wordt beschuldigd van het hebben van een grote rol binnen een schandaal om illegaal tickets voor de Spelen in Rio door te verkopen. 

Overigens lijkt het onwaarschijnlijk dat de Europese Spelen van 2019 wel alle Europese toppers binnen alle sporten aan de start zien verschijnen. In Baku was het zwemtoernooi een toernooi voor junioren - net als het waterpolo - terwijl het atletiek bestond uit de derde divisie van de Europese landencompetitie. De Europese zwem- en atletiekbonden hebben zich al aangemeld voor het "Europees sportkampioenschap" van 2018, wat in Berlijn en Glasgow gehouden zal worden en gezien wordt als grote rivaal van de Europese Spelen. 

Update 14.50 uur

Inmiddels heeft de Wit-Russische president Lukashenko bevestigd dat zijn hoofdstad de Europese Spelen van 2019 zal organiseren. De vijftig Europese nationale olympische comité's stemden vrijdag, met een "Ja" als resultaat. Vijf landen onthielden zich van een stem, Denemarken en Noorwegen stemden tegen en de overige 43 landen stemden voor. 

"Wit-Rusland is geen supermacht, maar we hebben erg veel aandacht voor sport", vertelt Lukashenko. "Ik wil dat onze Europese organisatie net zo goed is als die op andere continenten en die van het IOC, wat dat betreft ben ik een nationalist en patriot. Daarom kunnen jullie op Wit-Rusland rekenen. Als jullie rondom deze Spelen andere evenementen willen organiseren in Wit-Rusland zullen wij daar onze steun zeker aan verlenen, alle Europese sporters zullen hier welkom zijn."

Nu de toewijzing afgerond is kan men beginnen met het samenstellen van een programma voor de Spelen. Zo moet men nog bepalen welke sporten er precies gehouden zullen worden en uiteraard moeten er kwalificatietrajecten opgesteld worden. Minsk heeft eerder overigens al het Europees Jeugd Olympisch Festival van 2019 toegewezen gekregen, maar of dat in de Wit-Russische hoofdstad gehouden wordt moet met de toewijzing van de Europese Spelen nog blijken.