Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog één race"

Skikampioene Tina Maze heeft donderdag definitief haar afscheid aangekondigd. De 33-jarige Sloveense deed dat tijdens een persconferentie voorafgaand aan de opening van het World Cup-seizoen, zaterdag en zondag in het Oostenrijkse Sölden.

Maze zegt nog één keer in actie te zullen komen en wel op 7 januari. Op die dag vindt de reuzenslalom plaats tijdens de World Cup in Maribor. Voor eigen, Sloveens publiek wil ze dan afscheid nemen. "Ik ben erg gelukkig met wat ik allemaal bereikt ben. De drang om nog langer pure topsport te bedrijven is er gewoon niet meer", legt ze uit.

Van 2009 tot en met 2015 was Maze absolute wereldtop. Met name in het seizoen 2012/13 was ze schier onverslaanbaar. Ze won de algemene World Cup en die op de combinatie, reuzenslalom en super-G, terwijl ze op de afdaling en slalom - de twee meest uiteenliggende disciplines - als tweede eindigde. Haar puntentotaal van dat seizoen betekende tevens een nieuw record. In totaal pakte ze 26 World Cup-zeges, met de reuzenslalom in Sölden in 2003 als eerste. Op 12 december 2014 kwam de laatste overwinning: Maze was de beste op de reuzenslalom in Åre. 

Op de Olympische Spelen was er twee keer een dubbelslag voor de Sloveense. In 2010 was dat een zilveren, de medaille die ze op de reuzenslalom en super-G won. Vier jaar later was het twee keer echt raak in Sochi: goud op reuzenslalom en goud op de afdaling, hoewel ze die tweede wel moest delen met de Zwitserse Dominique Gisin. Verder won Maze vier wereldtitels, opvallend genoeg op vier verschillende disciplines: de afdaling, super-G, reuzenslalom en de combinatie. 

Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog één race" (Pro Shots / Gepa)
Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog één race" (Pro Shots / Gepa)