Nieuwbakken UEFA-voorzitter ziet CL-finale in New York best zitten

Als het aan de nieuwe UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ligt, wordt de Champions League-finale binnen niet al te lange tijd buiten Europa betwist. De 49-jarige Sloveen wil de bidprocedure openstellen voor steden buiten Europa.

"Het duurt net zo lang om van Portugal naar Azerbeidzjan te reizen als van Europa naar New York", aldus Ceferin in een interview met het persbureau AP. "Voor de fans is het ook geen probleem. We zullen er goed over moeten nadenken, want de Champions League is natuurlijk wel een Europese competitie."

Volgens de Sloveen die nu een maand aan het roer staat moet De biedingsprocedure heel duidelijk zijn. "Het moet niet zo zijn dat het toekennen van een Champions League- of Europa League-finale een spel van loven en bieden wordt. We kunnen niet zomaar gunsten verlenen."

Ceferin staat open voor nog meer aanpassingen aan de Champions League. Alle Champions League-duels beginnen in principe om 20.45 uur, wanneer ze in Azië liggen te slapen. Enkele duels vervroegen zou een optie kunnen zijn om zo meer Aziatische kijkers en sponsors aan de grootste Europese clubcompetitie te binden. "Vanuit een financieel oogpunt is het wellicht niet ideaal, maar we moeten ook denken aan andere markten. China is financieel interessant en de Verenigde Staten nog niet, maar het voetbal groeit er nog steeds", aldus Ceferin. 

De voorganger van Ceferen, Michel Platini, heeft in zijn periode al enkele dingen aangepas. Zo wordt de Champions League-finale sinds 2010 op zaterdag gespeeld, waar dit voorheen op woensdag gebeurde. Volgens Platini was een midweekse finale 'kindonvriendelijk'; het idee was dat kinderen in het weekeinde later naar bed mogen. Een optie zou kunnen zijn om de halve finales ook naar de zaterdag te halen. "Echter dit gaat botsen met de nationale competities. Deze competities zijn te belangrijk Het is een idee dat opborrelde, maar het is te vroeg om er iets concreets over te zeggen", besluit Ceferin. 

Ceferin wil naar New York of naar Azië met de Champions League-finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Ceferin wil naar New York of naar Azië met de Champions League-finale. (PRO SHOTS/Action Images)