First Look 2016

First Look is de grootste gamebeurs van Nederland, dus FOK! was uiteraard aanwezig bij de 2016-editie van dit evenement. Poe Hao en VladimirLenuit mochten op bezoek in de Jaarbeurs Utrecht om de sfeer op te snuiven. Poe Hao is al eerder geweest, maar voor VladimirLenuit was het de eerste keer. 

Poe Hao's eerste indruk
Dit jaar werd ik op weg naar de Jaarbeurs begroet met een folder voor Comic Con in Rotterdam en Amsterdam. Altijd leuk! In de Jaarbeurs aangekomen werd ik meteen erg droevig. Een immense rij wachtte op mij. De vorige keer dat FOK! naar First Look ging, hadden we vip-toegang en konden we dus eerder naar binnen. Let wel: dit jaar is First Look uitverkocht, dus de rijen waren overal indrukwekkend. Ik sprak iemand met een vip-kaartje die 2,5 uur heeft gewacht om heel even Black Desert Online te kunnen spelen. Degenen met een vip-kaartje krijgen ook goodies mee en daar had het plebs wederom het nakijken. Door alle rijen heb ik deze editie veel minder gezien dan ik wilde. Gelukkig had ik veel eerder gezien op andere gamebeurzen.

Vladimir's eerste indruk
Dit jaar was de eerste keer voor mij om de First Look te bezoeken, het vinden van de beurs op zichzelf was niet erg moeilijk: als je de zweterige walmen en konvooien aan mensen met een hoger BMI, ofwel schaarsgeklede dames in Pikachu-cosplay getooid wist te volgen vond je al gauw de ingang tot de beurs, alwaar een paar jongelui bijzonder ongeïnteresseerd de kaarten aannamen, vaak zonder een woord te wisselen met de alom enthousiaste bezoekers. Eerste blik op de beurs was dan ook een vrij lege vloer, die een bijzonder oninteressant aanblik verschafte. Gelukkig was één afslag links of rechts afdoende je daadwerkelijk de beurs te doen aanschouwen, waarbij het neonlicht van de grote PlayStation stand de ogen deed branden. Taak was nu om collega Poe Hao te vinden, wat tussen de grote aantallen mensen een lastige opgave bleek. Gelukkig wisten we elkander te vinden.

Evolvation
Toevallig zag ik Evolvation, een multiplayer arena-ruimteschietspel dat veel lijkt op Dreadnought waar ik een preview voor heb geschreven. Evolvation is meer geënt op de snellere actie. Net als in Dreadnought kun je jouw schepen aanpassen met modules en zijn er tiers. Maar in tegenstelling tot Dreadnought is dit geen free-to-play game. Je betaalt voor de game en weet dus meteen wat je krijgt. Je hebt klassen, zoals Highspeed, Support, Fighter, Stealth en Tank. De AI vult dynamisch het veld op met bots als je dat wilt en past zich aan jouw speelniveau aan. Je kan dus altijd snel een potje knallen. Hopelijk kan ik binnenkort een volledige preview plaatsen van Evolvation.

First Look 2016 - Evolvation

Marooners
Volgende punt op de agenda was Mario Party Marooners, waar we met meerdere man head-to-head konden. De games volgden elkaar snel op, en deden een stukje aan WarioWare denken, alleen dan zonder de creatieve en ietwat over de top minigames. We renden onder andere weg voor een bal waarbij we hindernissen moesten ontwijken, muntjes verzamelen, nog meer muntjes verzamelen en nog meer muntjes verzamelen. Het voelde alsof we Mario Party aan het spelen waren, maar dan zonder enige moeite voor daadwerkelijk leuke mini-games. 

Tekken 7
We mochten ook Tekken 7 uitproberen. Dat was erg bevredigend. Een pre-alfa versie van Tekken 7 draaide op pc’s en af en toe liep de game vast. We konden een aantal levels van het verhaal spelen, een paar levels arcade en natuurlijk versus. Het zag er grafisch spetterend mooi uit. Er zijn een aantal nieuwe personages en bekende combo’s zijn weer op de schop genomen. Ik moet nog steeds erg wennen aan de rage arts en rage drive om uit te voeren en te blokken. Ik heb hier nog geen mening over. In de verhaalmodus kon je alleen kiezen om te spelen als Akuna of Heihachi. Misschien kan je in de volledige versie ook met anderen spelen.

De omgeving kun je in beperkte mate betrekken bij het gevecht. Wat dat betreft zijn we verwend met Mortal Kombat X en Injustice. Ik heb geen Tag Team-mogelijkheid gezien, maar wat niet is, daar kunnen we altijd nog op hopen. Er zijn nog steeds geruchten op het web over de terugkeer van Tekken Ball, maar we moeten wachten tot 2017 voordat we meer duidelijkheid hebben.

Nacon Alpha Pad
Je kon alvast Counter Strike spelen met de Nacon GC-400ES Alpha Pad, waar we reeds een preview over schreven. Omdat het een beurs is, kon je de software niet gebruiken om alles in te stellen op je eigen voorkeur. De Alpha Pad lag lekker in de handen, bleef koel (en dus niet zweterig) en reageerde soepel. De Pad mocht voor mij iets zwaarder, maar zoals verwacht mocht ik dit niet tweaken. De verwachte leverdatum is 28 oktober en dan volgt er vanzelf een review hier op Fok!

Extreme game-pc's
De brute over-the-top pc’s waren ook aanwezig om lekker op te kwijlen. Media Markt had een grote stand met een leuke originele setup. De HP OMEN X 900-043ND is een kubus op z’n kant met een ademende led-omlijsting. Het scherm heeft inderdaad twee Bang & Olufsen boxen eraan vastzitten. Helaas is er geen versie met losse boxen, maar voor nog geen €800,- mocht je deze monitor meenemen. Eerlijk is eerlijk, ik heb deze prijs later niet meer kunnen verifiëren op de site van Media Markt, dus misschien was het een beursaanbieding of heeft de medewerker mij per ongeluk de verkeerde prijs doorgegeven.
Asus had twee Gamingpc’s laten bouwen en de bijbehorende prachtmonitor was te winnen voor alle bezoekers van First Look 2016.  Ja, de monitoren van zowel Media Markt als Asus zijn 34” en curved, maar de Asus ROG Swift Curved PG348Q Gaming Monitor is ook nog over te klokken tot 180Hz. De custom pc met de waterkoeling heet L3p Tou en is hier in volle glorie te bewonderen.