Tennisscheidsrechters levenslang geschorst vanwege wedschandaal

Twee tennisscheidsrechters uit Turkije mogen de rest van hun leven geen enkele wedstrijd meer onder hun hoede krijgen. Alle benodigde licenties en documenten van Serkan Aslan en Mehmet Ulker zijn door wereldtennisbond ITF ingetrokken. 

De twee gebruikten het livescoresysteem om mensen met wie ze in contact stonden de kans te geven live weddenschappen te plaatsen zonder dat de wedkantoren de echte standen wisten. Het aanbieden van live standen en noteringen voor tenniswedstrijden werkt doorgaans vrij simpel voor de kleine toernooitjes waar de heren actief waren: de scheidsrechter voert een gescoord punt direct in op een door de ITF verstrekte tablet, waarna die score gelijk het internet opgestuurd wordt. Daar wordt het bijvoorbeeld gebruikt door de website van de ITF om zo de live scores te vermelden en door wedkantoren om zo, volledig legaal, live weddenschappen aan te bieden.

De twee Turken vertraagden de boel echter opzettelijk. Zo werden punten niet altijd gelijk ingevoerd - of klikten ze bewust op de verkeerde speler - waardoor wedkantoren de informatie te laat of zelfs verkeerd binnenkregen. Via een mobiele telefoon gaven de scheidsrechters de echte score door aan 'een derde partij', die snel hun inzetten bij de wedkantoren plaatsten. De scheidsrechters herstelden vervolgens hun 'fout' op de tablets en gaven de juiste stand door. 

Wedkantoren kunnen op zo'n manier flink veel geld verliezen en dat merken ze doorgaans snel op, wat tot onderzoek kan leiden. In het tennis bestaat daarvoor de Tennis Integrity Unit en die besloten na onderzoek dat de twee inderdaad schuldig waren.