Orkaan Matthew zwaarste sinds Felix

De orkaan Matthew, die zich richting Jamaica en Cuba begeeft, is vrijdag (lokale tijd) in kracht toegenomen en daarmee de eerste grote orkaan in het gebied sinds vier jaar. Met windstoten van 240 kilometer per uur heeft Matthew nu een kracht waarmee hij huizen kan verwoesten, aldus meteorologen.

De orkaan, die zich vrijdag op ruim zevenhonderd kilometer ten zuidoosten van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston bevond, is door het Amerikaanse National Hurricane Center ingedeeld in de op een na zwaarste categorie.

Naar verwachting bereikt Matthew maandagochtend (lokale tijd) als een zware storm de zuidkust van Jamaica, waar zich naast de hoofdstad ook de enige olieraffinaderij van het land bevindt.

Het zonnige weer weerhield veel inwoners van Kingston er vrijdag niet van water en voedsel in te slaan. Sandy was in 2012 de laatste grote storm boven de Atlantische Oceaan.

Update 10:18 uur:
Intussen is de orkaan Matthew nog sterker geworden. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft hem opgeschaald naar categorie 5. Het is nu de zwaarste orkaan sinds Felix, een orkaan uit 2007. De orkaan bevond zich de afgelopen nacht boven de Caribische zee tussen Colombia en Jamaica en beweegt zich met zo'n 10 km/u richting het zuidwesten met windstoten tot 250 kilometer per uur. 

Orkaan Matthew zwaarste sinds Sandy
Orkaan Matthew zwaarste sinds Sandy (Foto: ANP)