EL: Uitslag Ajax - Standard Luik

Ajax is erin geslaagd ook de tweede groepswedstrijd in de Europa League te winnen. Door de 1-0 zege op Standard Luik verstevigden de Amsterdammers de koppositie in groep G.

Ajax kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen tegen Standard Luik, al oogde Daley Sinkgraven, sinds kort gekunsteld linksback, wat onwennig als verdediger. Ajax werd echter gevaarlijker dan Standard en dat uitte zich aanvankelijk in kleine kansjes voor de in de basis teruggekeerde Nemanja Gudelj (snel geschoten) en Bertrand Traoré, die op keeper Jean-François Gillet stuitte.

Na ruim een kwartier rook Ajax een paar keer aan een treffer Eerst zag Klaassen na een aanval met Amin Younes en Traoré Gillet vliegensvlug op zich afkomen en even later kopte Kasper Dolberg op de vuisten van de doelman uit een hoekschop van Schöne. Weer een minuutje daarna kreeg Davinson Sánchez (tegen PEC Zwolle tweemaal trefzeker) de bal plotseling in de voeten en schoot hij wild naast.

Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur nam Ajax de leiding. Gudelj onderschepte ter hoogte van de middenlijn een passje van Adrien Trebel, vond Traoré en die gaf de bal op tijd mee aan Dolberg, die na een prima loopactie beheerst zijn zesde goal in Amsterdamse dienst langs Gillet schoot. Na de openingstreffer leek Ajax wat gas terug te nemen en kroop Standard uit z'n schulp. Sinkgraven zat er goed tussen bij een potentieel-gevaarlijke voorzet van rechtsback Collins Fai. Tot meer kansen kwam Standard niet, dat vlak voor rust de thuisploeg nog een keer ten aanval zag trekken: Traoré zag Klaassen, die vond Dolberg, maar in plaats van dat de jongeling uithaalde wilde hij nog één keer terugleggen op zijn captain: onderschept.

Ajax moest na rust de wedstrijd tegen Standard, dat tegenvallend voor de dag kwam, snel in het slot gooien, maar liet dat lange tijd na. Daardoor bleef er hoop voor de Belgen die via aanvoerder Trebel wat gevaar stichtten: in de handen van Onana. Gudelj schoot ruim naast na terugleggen van Dolberg en even later verzuimde Standard een communicatiemisverstand tussen Viergever en Onana af te straffen, na een link terugspeelballetje van de verdediger. Na een uur bracht Peter Bosz voor wat meer controle op het middenveld Jaïro Riedewald voor Lasse Schöne. Even daarna miste linksachter Andrade een enorme kans in de zestien na een goede voorzet van Dossevi.

Ajax zocht nadat Dolberg was gewisseld voor Mateo Cassierra naar de bevrijdende goal, al waakte het ervoor in het mes te lopen van Standard, dat per slot van rekening niets meer te verliezen had. Tien minuten voor het einde wankelden de Amsterdammers toen invaller Dompé de bal snoeihard op de paal krulde. Ajax had in de periode daarvoor ook aan de 2-0 geroken, met een vrije trap van Gudelj net naast en Younes die verzuimde een mooie aanval, na een combinatie van Klaassen en Cassierra, binnen te prikken. Cassierra zelf miste in de extra tijd nog een open kans en de ArenA haalde daarna opgelucht adem toen Onana aan de overkant een hard schot van Dompé over zijn goal tikte.

Ajax staat na twee wedstrijden in Groep G bovenaan met zes punten. De andere wedstrijd, Celta de Vigo - Panathinaikos, eindigde in 2-0 onder meer door een doelpunt van oud-Feyenoorder John Guidetti. Daardoor staat Ajax vijf punten voor op Standard, zes op Panathinaikos en twee op achtervolger Celta.

Dolberg viert de 1-0. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)