Allardyce ontslagen na schandaal, schrijft wel geschiedenis

Sam Allardyce is door de Engelse voetbalbond ontslagen. De inmiddels ex-bondscoach van het Engelse elftal kwam maandag ernstig in opspraak nadat bleek dat hij in een undercovervalstrik van journalisten was getrapt. Die wisten hem op verborgen camerabeelden tot in detail te laten vertellen hoe bepaalde regels van de FA rondom het eigenaarschap van - veelal jonge - spelers te omzeilen is.

Heel lang heeft Allardyce het als bondscoach niet uitgehouden. Krap twee maanden geleden volgde hij Roy Hodgson op, die Engeland naar een mislukt WK en evengoed gefaald EK leidde. Gareth Southgate, de coach van Jong Engeland, lijkt de voornaamste gegadigde om de nationale ploeg onder zijn hoede te nemen tot er een vaste vervanger is gevonden. Het volgende duel wordt volgende week zaterdag gespeeld in de WK-kwalificatie, waarbij redelijkerwijze verwacht mag worden dat tegenstander Malta ongeacht wie de rol van bondscoach op zich neemt wel verslagen wordt.

Niet alles is overigens negatief als het gaat over het bondscoachschap van de 61-jarige Big Sam. Als enige bondscoach van Engeland heeft hij zijn tijd afgesloten met louter overwinningen op zijn naam. Op de zegereeks van Allardyce staat bijvoorbeeld de 0-1 overwinning op Slowakije eerder deze maand in de WK-kwalificatie. Dat was zowel de eerste als laatste wedstrijd onder leiding van Allardyce, die daardoor met een 100% score geschiedenis schrijft. Ook is hij de enige bondscoach ooit die met het Engelse team ongeslagen is gebleven.