Meer dan de helft vindt Ruttes 'pleur op' kunnen

In de week van Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen was er veel aandacht voor de uitspraak van premier Mark Rutte in het programma Zomergasten. Als reactie op de onlusten rond de couppoging in Turkije zei hij dat Turkse Nederlanders die gebruik maken van hun recht om te demonstreren maar daarbij journalisten het werk onmogelijk maken "zelf maar op moeten rotten". 

Tijdens het debat in de Kamer werd hij door diverse partijen, waaronder coalitiepartner PvdA, aangevallen op deze uitspraak. Het zou niet premierwaardig zijn, en ook zou hij zijn woorden niet omzetten in daden.

Rutte onder vuur om 'pleur op' (Foto: ANP)
Rutte onder vuur om 'pleur op' (Foto: ANP)

Maurice de Hond ondervroeg zijn opiniepanel over deze uitspraak, en 59% vindt dat de premier zijn uitspraak moet kunnen doen in deze situatie. Niet geheel verrassend zijn de verschillen tussen de partijen groot: 87% van de VVD-stemmers en 85% van de PVV-stemmers stemt in, terwijl 75% van de Groenlinksers en 70% van de PvdA-stemmers de uitspraken juist afwijst.

Het debat na Prinsjesdag heeft geen grote verschuivingen opgeleverd in de wekelijkse zetelpeiling. De PVV verliest een zetel en de VVD wint er een, waardoor het verschil tussen de twee nog slechts één zetel bedraagt. De PvdA en D66 winnen een zetel, waar VNL en GroenLinks een zetel kwijtraken in deze peiling.

Maurice de Hond bevroeg zijn panel ook nog naar het idee van Hans Wiegel om de verkiezingen te vervroegen. 64% blijkt voorstander, ongeveer een kwart ziet dat niet zitten.