Catsburg vijfde in enerverende WTCC-race Shanghai

Nick Catsburg heeft de openingsrace van het WTCC-weekeinde in Shanghai afgesloten als vijfde. De Nederlandse Ladacoureur vertrok als negende, maar een goede openingsfase en wat geluk brachten hem een goede vijfde plaats bij de finish.

Catsburg kende net als landgenoot Tom Coronel een matige start, maar kwam vooral na een ijzersterke tweede ronde opstomen naar de zesde plek. John Filippi kon niet lang genieten van zijn poleposition: de Fransman vertrok slecht, viel de nodige plaatsen terug en lag er na amper twee ronden al uit, wat de safety car op de baan bracht.

Norbert Michelisz was lang de grote man op kop, met Tom Chilton en Gabriele Tarquini achter zich. Even na de helft van de race raakten Chilton en Tarquini echter stevig met elkaar in de clinch in het gevecht om plek twee, wat als resultaat had dat beiden uitvielen. Thed Björk kon daardoor in zijn Volvo gratis opschuiven naar de tweede plek, voor Yvan Muller en Catsburg.

Björk probeerde regelmatig de leiding te pakken, maar in de slotronde lukte het dan eindelijk. De Zweed tikte Michelisz aan, waardoor een deel van de achterbumper van de Hongaar van zijn auto viel. Björk kon er voorbij, maar zijn achterwielophanging was gebroken. Toch kon hij zijn Volvo nog door de resterende bocht sturen en zijn eerste WTCC-zege ooit pakken. De achterbumper van Michelisz kwam ondertussen voor de auto van Catsburg terecht, die het ding ongewild voorop zijn auto had. Dat koste hem dusdanig veel snelheid dat kampioen José Maria Lopez hem in de allerlaatste bocht nog in kon halen, waardoor Catsburg als vijfde eindigde. Coronel kwam als zevende over de streep.

Om 9.50 uur Nederlandse tijd begint de hoofdrace. Daarin start Catsburg na een fantastische kwalificatie als tweede.