Kipsang gaat voor wereldrecord marathon in Berlijn

Atleet Wilson Kipsang gaat zondagochtend tijdens de marathon van Berlijn voor een nieuw wereldrecord. Dat heeft de Keniaan voorafgaand aan de wedstrijd laten weten. De vorige zes wereldrecords zijn allemaal neergezet in de Duitse hoofdstad, waar de omstandigheden vaak gunstig zijn en het parcours snel is.

Met zijn winnende tijd van 2:03.23 uur liep de nu 34-jarige Kipsang in 2013 al een nieuw wereldrecord, maar daar kon hij krap een jaar van genieten. In 2014 was het immers zijn landgenoot Dennis Kimetto die eveneens in Berlijn naar een fabuleuze tijd snelde van 2:02.57 uur, het huidige wereldrecord.

"Ik heb erg goed getraind en heb er het volste vertrouwen in dat ik weer een echte poging kan doen om het wereldrecord te verbreken", liet Kipsang weten. "Zeker als je op dit niveau voor toptijden loopt krijg je nogal wat sleet op je lichaam, maar ik ben volledig geconcentreerd op het record. In 2013 liep ik hier de beste wedstrijd van mijn carrière, dus ik heb goede herinneringen aan Berlijn."

Naast Kipsang is ook zijn landgenoot Emmanuel Mutai van de partij. Hij liep in 2014 achter Kimetto naar 2:03.13, de derde tijd ooit gelopen. Ook Kenenisa Bekele loopt mee. De Ethiopische legende op de baan heeft een persoonlijk record van 2:05.04 en hoopt daar zondag een flink stuk vanaf te lopen. 

De marathon van Berlijn start om 9.15 uur en is live te zien op ARD.