Dumoulin haalt uit naar 'astmatische' Wiggins

Tom Dumoulin vindt het maar raar dat collegawielrenner Bradley Wiggins op nogal opvallende momenten bepaalde medicijnen tegen astma gebruikt. Dat de Brit dat doet kwam onlangs aan het licht nadat de - vermoedelijk Russische - hackers van Fancy Bear de database van wereldantidopinginstantie WADA hackten. 

Wiggins kreeg voor de Tour de France van 2011 (uitgeschakeld door een val) en 2012 (winst) een voor sporters verboden middel tegen astma ingespoten. Dat was niet tegen de regels in, want hij had een zogeheten TUE (therapeutic use exemption), wat aangeeft dat een bepaald middel om medische redenen gebruikt mag worden. Toch vind Dumoulin het gebruik maar opvallend en dat het via een injectie werd gedaan helpt niet bepaald mee - Wiggins reed destijds voor Team Sky, dat publiekelijk streng tegen het inmiddels verboden gebruik van injectienaalden was.

"Dat Wiggins twee jaar achter elkaar precies voor de Tour die medicatie nam is wel erg vreemd te noemen", aldus de Nederlandse tijdritspecialist tegenover De Limburger. "En dan ook nog via injecties? Dat doen ze bij normale astmapatiënten niet eens, laat staan bij sporters...dan moet je wel een bijzonder ernstige vorm van astma hebben. Dat spul werkt voor hem schijnbaar ook nog eens meerdere weken, wat mij betreft zou je dan meerdere weken niet aan wedstrijden mee moeten mogen doen. Dit hele zaakje stinkt."

Dumoulin zegt zelf nog nooit een doktersattest aangevraagd te hebben voor medicijnen. "Dat hele systeem werkt voor geen meter, ze worden vaak bij voorbaat al goedgekeurd en gerommel met die dingen zit in de sport ingebakken. Wat mij betreft worden alle attesten gewoon publiekelijk gemaakt, als dat een schonere sport tot gevolg heeft ben ik er een voorstander van." Dat lijkt dan weer niet te gaan gebeuren, want het gaat daarbij nog altijd om medische informatie en de kans dat dat standaard publiekelijk wordt lijkt uiteraard klein.