Amsterdam heel even nerd-hoofdstad van Nederland

Op de foto met Iron Man, zij aan zij staan met een levensgrote Transformer of tellen hoeveel versies van Harley Quinn je tegenkomt. Het kan weer, dit weekend, want er is weer Comic Con. In de Amsterdam RAI vindt de eerste editie plaats van Amsterdam Comic Con, dat twee dagen duurt.

De conventie wordt georganiseerd door Showmasters, dat al twee decennia ervaring heeft met het bedenken en uitvoeren van dit soort evenementen in het Verenigd Koninkrijk. Amsterdam Comic Con is de eerste stap in een Europese expansie: in oktober volgt een beurs in Berlijn en een tweede editie van Amsterdam Comic Con staat al in de agenda voor volgend jaar augustus. Het is ook een kenmerk van een groeiende scene op het gebied van popcultuurbeurzen; naast de kleinere, minder bekende cosplay-evenementen en beurzen (zoals Elfia en Animecon) is Amsterdam Comic Con al het tweede evenement dat de naam 'comic con' toepast (na Dutch Comic Con, dat al twee edities in Utrecht heeft gehad). Hiermee wordt een link, zij het een figuurlijke, gelegd met vergelijkbare evenementen in de VS, waar het ontmoeten van celebrities net zo centraal staat als het kopen van massa's strips.

Ook in Amsterdam zijn diverse bekendheden uit heden en verleden aanwezig; ruim twintig acteurs uit films en tv-series zijn afgereisd naar Amsterdam om met fans op de foto te gaan (tegen betaling, dat wel), talks te houden en handtekeningen uit te delen (opnieuw tegen betaling). Het is voor Nederlandse nerds en fans van popcultuur een kans om bekende gezichten in het echt te zien, zonder daarvoor naar het buitenland te hoeven afreizen. Onder andere Margot Kidder (Lois Lane tegenover Christopher Reeves Superman), Sean Astin (Samwise Gamgee uit The Lord of the Rings) en Ian McDiarmid (Emperor Palpatine uit Star Wars) waren vandaag beschikbaar voor fans.

Morgen is de tweede en laatste dag van Amsterdam Comic Con. Volgend jaar, in het weekend van 5 augustus, belooft Showmasters een groter evenement te organiseren.

Sean Astin en Sylvester McCoy tijdens Amsterdam Comic Con
Sean Astin en Sylvester McCoy bespreken hun ervaringen tijdens de opnames van The Lord of the Rings en The Hobbit