vEL: Uitslag AZ - FK Vojvodina

AZ heeft vanavond kwalificatie voor de Europa League afgedwongen. Tegen FK Vojvodina werd het in eigen huis 0-0. De Serviërs misten de kwaliteit om het de Alkmaarders lastig te kunnen maken.

AZ boekte vorige week in Servië al een mooie 0-3 zege op het Servische Vojvodina, waardoor het al zo goed als zeker was van deelname aan de groepsfase van de Europa League. John van den Brom koos er in eigen huis voor weinig risico te nemen. Waar we dit vroeger omschreven als laf, daar spreekt men nu van realisme. En terecht, want AZ kwam ook in eigen huis niet in de problemen tegen Vojvodina.

Kwaliteit

De eerste helft verliep in een bijzonder laag tempo. De thuisploeg liet het initiatief aan de Serviërs. Echter, het werd al snel duidelijk dat Vojvidina de kwaliteit ontbeerde om tot kansen te komen. Dit alles had een saaie eerste helft tot gevolg. Alleen Fred Friday was écht dichtbij een doelpunt. De Nigeriaan startte vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied een mooie solo, waarna hij uithaalde. Helaas voor de AZ-spits kon doelman Marko Kordić pareren.

Ook In het tweede bedrijf gebeurde er bijzonder weinig. Het was zo klaar als een klontje dat AZ zich mag gaan opmaken voor de Europa League. Het gevolg van de overduidelijke krachtsverhoudingen was een slaapverwekkend duel. AZ hoefde niet meer, terwijl Vojvodina simpelweg niet kon.

Vooral Mattias Johansson en Friday waren dichtbij een treffer, maar het geluk was niet aan hun zijde, mede door toedoen van Kordić. Uiteindelijk leed AZ geen centje pijn en bleef het bij 0-0, waardoor het zich definitief mag gaan opmaken voor de Europa League.