Dopinggolf gewichtheffen, Samoa 'wint' eerste olympische medaille ooit

Wereldgewichthefbond IWF heeft de namen bekendgemaakt van vijftien gewichtheffers die bij hertesten van tijdens de Olympische Spelen van 2008 afgenomen urinestalen alsnog positief bevonden zijn op doping. Het gaat daarbij om maar liefst elf medaillewinnaars, waaronder olympisch kampioenen. 

Met name de Chinese vrouwenploeg zit flink in de nesten. Het team won goud in vier van de zeven gewichtsklassen, maar zal er daar naar alle waarschijnlijkheid drie van in moeten leveren. Verder gaat het vooral om gewichtheffers uit de landen waarvan we het wel gewend zijn: Rusland, Oekraïne, Kazakhstan, Wit-Rusland en Azerbeidzjan. Vrijwel alle sporters zijn betrapt op anabole steroïden, behalve de Chinezen - zij zaten aan de groeihormonen. We hebben de gepakte sporters hieronder eens op een rijtje gezet.

Het verdelen van de medailles zal de nodige gevolgen hebben. Zo was het een tumultueuze maand voor de Spaanse Lidia Valentin Perez: in de klasse tot 75 kilogram eindigde ze in Beijing als vijfde, maar daar gaat ze nu vermoedelijk brons voor krijgen. In 2012 werd de Spaanse vierde in Londen, maar aangezien de gehele top-3 onlangs gepakt werd lijkt ze dat goud nu te gaan krijgen. In Rio won ze eerder deze maand olympisch zilver, door daadwerkelijk als tweede te eindigen.

Op Samoa kunnen na acht jaar alsnog de champagneflessen ontkurkt worden. In de klasse boven 75 kilogram worden de nummers twee en drie van de Spelen van 2008 vrijwel zeker uit de uitslag geschrapt en dat betekent 'feest' voor Samoa: Ele Opeloge werd vierde, maar zal vermoedelijk zilver krijgen, de eerste olympische medaille ooit voor Samoa. 

Ele Opeloge werd in 2008 vierde op de Spelen, maar lijkt daar nu Samoa's eerste olympische medaille ooit voor te krijgen (Foto: Getty)

Nizami Pashayev - Azerbeidzjan
Wereldkampioen in de klasse tot 94 kilogram in 2002 en 2005, WK-zilver in 2001 en 2009. Zat van 2006 t/m 2008 al een schorsing uit vanwege dopinggebruik tijdens het door hem gewonnen EK. Droeg de Azerbeidzjaanse vlag tijdens de openingsceremonie van de Spelen van 2004, een prestatie die hij vermoedelijk wél op eigen kracht kon leveren.

Iryna Kulesha - Wit-Rusland
Vierde op de Spelen van 2008 in de klasse tot 75 kilogram, waarna ze in Londen in 2012 brons won. Dat mag ze ook weer inleveren, want ook bij de hertesten van 2012 bleek mevrouw weinig verrassend aan het verboden spul te hebben gezeten. Vooral de positieve test in 2008 is niet zo handig: haar vierde plek zou door andere dopingovertreders anders omgezet worden in zilver. Haar bronzen WK-medaille van 2011 mag ze misschien wel houden.

Nastassia Novikava - Wit-Rusland
Goed voor brons in de klasse tot 53 kilogram tijdens Beijing 2008. Wereldkampioene in 2011, pakte ook nog eens drie keer zilver op het WK. Werd in 2005 al voor twee jaar geschorst tot 2007, het jaar waarin ze haar eerste WK-medaille pakte. Vorig jaar kreeg ze vier jaar schorsing aan haar broek, dus die zien we nu zeker niet meer terug. 

Andrei Rybakou - Wit-Rusland
Wereldrecordhouder in het trekken in de klasse tot 85 kilogram. Pakte in 2008 in die klasse olympisch zilver - wat hij nu in lijkt te moeten leveren - nadat hij dat vier jaar eerder ook al deed. Wereldkampioen van 2006 en 2007.

Cao Lei - China
Wereldkampioene van 2006 en 2007, waarna ze in 2008 in eigen land voor olympisch goud ging. Dat won ze en droeg ze op aan haar twee maanden eerder overleden moeder, maar dat goud zal nu alsnog ingeleverd moeten worden. Sinds 2010 is ze niet meer in actie gekomen.

Chen Xiexia - China
Wereldkampioene in de klasse tot 48 kilogram in 2007, het jaar waarin ze een wereldrecord in het stoten neerzette. In 2008 was ze een van de Chinese gewichthefsters die goud won op de Spelen in eigen land.

Liu Chunhong - China
Een echte grootheid uit de jaren 2003-2010. In de klasse tot 69 kilogram brak ze het ene na het andere wereldrecord en won ze de wereldtitel in 2004 en 2005. In 2004 was er olympisch goud, net als in 2008. In Beijing verpulverde ze alle drie wereldrecords en die records staan vandaag de dag nog altijd - sterker nog, er is helemaal niemand die ook maar een klein beetje in de buurt is gekomen. Met haar wereldrecords zou ze zelfs in de klasse tot 75 kilogram tegenwoordig favoriet voor goud zijn.

Liu Chunhong, een van de grootheden van het vrouwengewichtheffen. Ook zij gaat voor de bijl (Foto: Getty) 

Mariya Grabovetskaya - Kazakhstan
Won brons op de Spelen van 2008 in de klasse boven 75 kilogram. Na die Spelen kwam ze vreemd genoeg nog maar twee keer in actie: tijdens de Aziatische Spelen van 2010 en die van 2014, waarbij ze brons en zilver won.

Maya Maneza - Kazakhstan
Na de Spelen van 2008 schoot de carrière van Maneza de lucht in. Wereldkampioene in 2009 en 2010, met als hoogtepunt olympisch goud in 2012. Het is voor haar echter te hopen dat ze daar een foto van heeft gemaakt, want die gouden medaille mag ze weer inleveren - ook bij de dopinghertesten van de Spelen van 2012 bleek Maneza positief.

Irina Nekrassova - Kazakhstan
Een beetje een aparte. Haar internationale debuut kwam met een negende plek op het WK van 2007. In 2008 won ze olympisch zilver - wat ze nu weer in moet leveren. Vervolgens kwam ze jaren niet in actie, tot ze op het WK van 2011 negende werd in haar derde en laatste internationale wedstrijd ooit.

Vladimir Sedov - Kazakhstan
Over 'een aparte' gesproken...In 2006 als tiener betrapt en twee jaar geschorst, waarna hij terugkwam met plek vier op de Spelen van 2008. Wereldkampioen in 2009, brons en zilver in 2013 en 2014. Eerder dit jaar kwam hij tijdens het Kazakhs kampioenschap de zaal in voor zijn eerste poging, getooid in een t-shirt met een protest tegen landgenoot Ilya Ilyin. Die won in 2008 en 2012 olympisch goud, maar bleek onlangs ook positief bij de hertesten. Sedov schreeuwde wat over dat de Rus die zilver won eigenlijk de kampioen is, gooide zijn shirt het publiek in en werd gediskwalificeerd. 

Khadzhimurat Akkaev - Rusland
Toch nog een Rus op het lijstje, dat kon ook niet ontbreken. Olympisch zilver in 2004, een jaar later betrapt en twee jaar geschorst en in 2008 kwam hij terug met olympisch brons. Pakte in 2011 en passant nog de wereldtitel in de klasse tot 105kg. Hopelijk geniet hij daarvan, want zijn olympisch brons zal hij kwijtraken.

Dmitry Lapikov - Rusland
WK-zilver in 2006 en 2009 in de klasse tot 105 kilogram, waarin hij in 2008 olympisch brons pakte. Dat raakt hij nu dan weer kwijt, want dat bleek niet helemaal zuiver op de graat te zijn gegaan. Overigens werd hij op het EK van 2011 al betrapt op doping en voor twee jaar geschorst, waarna hij niet meer in actie kwam. Dat gaat in elk geval ook niet meer gebeuren.

Natalya Davydova - Oekraïne
Ze won brons op het WK van 2007, wat ze kon herhalen op de Spelen van 2008. Die van 2007 mag ze houden, de olympische medaille gaat terug naar het IOC.

Olha Korobka - Oekraïne
Van alle superzwaargewichten was Korobka jarenlang veruit de superzwaarste, met haar ruim 160 kilogram. Ze won vier medailles op WK's en pakte zilver op de Spelen van 2008. Heeft al twee jaar schorsing achter de rug en ook Korobka zien we niet meer terug.  

Korobka snoepte eveneens uit het verkeerde potje (Foto: Getty)