'Blade Jumper' definitief niet naar Olympische Spelen

Verspringer Markus Rehm zal definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Duitser springt met een prothese en wordt ook wel Blade Jumper genoemd. De regerend paralympisch kampioen wilde aanvankelijk meedoen aan de Olympische Spelen, als eerste verspringer met een prothese.

Rehm sprak vrijdag met Jean Gracia, secretaris-generaal van wereldatletiekbond IAAF en voorzitter van een werkgroep waar de voor- en nadelen van protheses in de atletiek worden onderzocht. Rehm zal onderdeel uit gaan maken van die werkgroep, met onder meer als doel een verandering in de regels om het voor atleten met protheses mogelijk te maken mee te doen aan 'valide' kampioenschappen. 

Rehm sprong vorig jaar op het WK voor atleten met een handicap naar 8,40 meter, een afstand waarmee hij op de Olympische Spelen ook een serieuze gooi naar de medailles zou doen. Of zijn prothese wel of geen voordeel biedt is overigens nog altijd niet duidelijk, dus de beslissing dat hij niet naar de Olympische Spelen gaat lijkt niet meer dan logisch. Wel is het opvallend dat men ondanks een gebrek aan duidelijkheid al zeker weet dat men aan een verandering in de regels gaat werken.