EK Vandaag - Zaterdag 2 juli

De op papier mooiste kwartfinale staat vandaag op het programma bij het EK voetbal in Frankrijk. De grote voetbalnaties Duitsland en Italië treffen elkaar in Bordeaux, om uit te maken wie er in de halve finale Frankrijk of IJsland treft.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Duitsland Italië Bordreaux

Duitsland - Italië

Deze kwartfinale belooft een mooi duel te worden. Duitsland zette in de vorige ronde Slowakije eenvoudig aan de kant en de Italianen waren beter dan titelhouder Spanje en lijken dit toernooi goed in vorm te zijn. Trainer Conte zag spits Pellè twee keer scoren, terwijl Gómez aan de Duitse kant hetzelfde aantal doelpunten maakte. Twee teams die gelijkwaardig aan elkaar lijken te zijn, al mis Italië met Motta (geschorst) en de geblesseerden De Rossi en Candreva wel drie spelers. Aan Duitse kant is iedereen fit om mee te doen.

Het wordt de 34e ontmoeting tussen beide landen. Van de vorige 33 wist Italië er 15 te winnen en Duitsland acht. Acht keer speelden de landen tegen elkaar op een eindtoernooi en opvallend is dat Duitsland geen enkele keer als winnaar van het veld wist te stappen. In vier gevallen eindigde het duel in een gelijkspel en evenveel keer won Italië. De laatste keer was dat in de halve finale van het EK van vier jaar geleden, toen Italië met 2-1 te sterk was. De meest recente ontmoeting werd overigens gewonnen door Duitsland. Een oefenduel van drie maanden geleden eindigde in een 4-1 zege voor de Duitsers.

Wedstrijd van toen

In het verleden van het Europees kampioenschap is er één duel geweest die op 2 juli werd gespeeld. Dat duel vond plaats op Nederlandse bodem; namelijk de finale van het EK 2000. In De Kuip troffen Frankrijk en Italië elkaar, een treffen dat er over een paar dagen misschien wel weer aan zit te komen. Frankrijk had in de halve finale Portugal verslagen en Italië... tsja dat had geluk dat Nederland aan het falen was van de penaltystip.

Die Italianen kwamen in de finale op voorsprong via Delvecchio en lang leek het erop dat ze met die goal ook de titel binnen zouden halen. Echter dachten de Franse invallers Trezequet en Wiltord hier anders over. Wiltord maakte diep in blessuretijd gelijk en zorgde hiermee voor een verlenging. Die verlenging werd volgens het Golden Goal principe afgewerkt, waardoor een doelpunt direct beslissend zou zijn.

Pirès, alweer een invaller, bracht daarin vlak voor het einde van de eerste verlenging de bal voor en zag Trezeguet met een volley de beslissende treffer maken. Het betekende voor Frankrijk de tweede titel, zestien jaar na de titel in eigen huis in 1984. Nu weer zestien jaar later zitten ze nog steeds in het toernooi..


De finale van zestien jaar geleden. (Bron: YouTube)