Hockeysters onderuit in finale Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters zijn er niet in geslaagd om de Champions Trophy in de wacht te slepen. In Londen was Argentinië met 2-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan.

Na drie minuten spelen is de eerste kans van de wedstrijd voor Ellen Hoog. Keepster Succi Belen sloeg haar forehandslag echter hoog uit de goal waardoor Oranje een strafcorner mocht nemen. Maartje Paumen kon vanwege een blessure aan haar teen – zaterdag opgelopen – de finale niet spelen, dus stelden Eva de Goede en Caia van Maasakker zich op kop cirkel op. De sleep van De Goede mislukte echter, en een volgende sleep van Van Maasakker werd door Succi knap uit de hoek gehaald.

Oranje was veel op de helft van Argentinië te vinden, maar de Argentijnen wisten direct uit één van hun eerste aanvallen effectief te zijn. Op een backhandvoorzet vanaf de achterlijn kwam Martina Cavallero goed voor de Nederlandse verdediging, en vond het net achter Joyce Sombroek: 0-1. Oranje leek even van de tegentreffer te moeten bijkomen. Op het eind van het tweede kwart werd het nog erger voor Nederland. Noël Barrionuevo sleepte raak uit een strafcorner, buiten het bereik van Sombroek en lijnstopper Van Maasakker: 0-2. Oranje had nog geluk dat het niet nog erger werd: Delfina Merino tipte met nog een paar seconden op de klok over de goal heen.

Een groene kaart voor Michelle van der Pols begin van het tweede kwart hielp niet, maar de hockeysters richtten zich toch op. Marloes Keetels kon, op aangeven van Carlien Dirkse van den Heuvel, uithalen vanaf kop cirkel, maar Succi zat er goed bij. Oranje zocht meer de aanval in het tweede kwart. Een actie van Ellen Hoog en Lidewij Welten leverde een strafcorner op. De gerichte sleeppush van De Goede werd echter weer goed gelezen door Succi, die haar goal schoon hield. Eind van de eerste helft kwam Marloes Keetels wederom in kansrijke positie, maar haar backhand miste kracht en vloog voorlangs. Oranje kreeg meer en meer controle, maar kreeg de bal er niet in. Welten was dichtbij maar stuitte op de keepster en een keiharde backhandslag van Kelly Jonker ging maar rakelings over de kruising.

Na rust haalde Ellen Hoog slim een strafcorner. De directe pushes bleken in de eerste helft een prooi voor Succi, dus dit keer probeerde Nederland een variant. Na een schijn van Van Maasakker pushte De Goede raak: 1-2. Niet veel later was Xan de Waard dichtbij, maar zij kwam net niet tot een tip. Jonker en Julia Gomes kregen beide groen voor duwen in de cirkel. De Oranje Dames speelden met meer overtuiging dan in het tweede kwart, maar Argentinië was niet ongevaarlijk. Echt grote kansen waren er van beide kanten niet meer te bespeuren.

De Nederlandse hockeysters speelden de bal snel rond in het begin van het vierde kwart, wat meteen gevaarlijk was. Tot grote kansen kon Oranje echter nauwelijks komen, en Argentinië wist niet van wijken. Zes minuten voor tijd had Maria Granatto de kans de wedstrijd te beslissen. Van dichtbij stond de Argentijnse aanvalster oog in oog met Sombroek, maar die redde koelbloedig. Oranje leek minder de korte passes te zoeken in het vierde kwart, en meer de individuele actie. Dat leverde, tegen de sterke Argentijnse verdediging, weinig op. Oranje vocht in de laatste minuten voor elke meter, maar het mocht niet baten.