Groenewegen pakt Nederlandse wielrentitel

Dylan Groenewegen heeft de Nederlandse titel bij het wegwielrennen gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo maakte het harde werken van zijn ploeg af in de massasprint en versloeg Wouter Wippert en Wim Stroetinga op de Brouwersdam.

LottoNL-Jumbo controleerde de hele dag de koers op het Zuid-Hollandse eiland. Aanval na aanval werd tenietgedaan en als ze meegingen in een kopgroep, dan hielden de renners de benen stil. Alles was in dienst van Groenewegen, die vooraf de grote favoriet was.

Het leidde tot veel frustratie van andere renners die wel een mooie kopgroep wilde gaan vormen, want die zagen keer op keer hun poging tenietgedaan worden. In het laatste rondje rond de Brouwersdam gingen er nog vier renners vandoor; Mathieu van der Poel, Boy van Poppel, Huub Duyn en Lotto-man Bram Tankink, die vanzelfsprekend niet meereed. Op vier kilometer van de streep werden zij ook gegrepen.

Het leidde nog een spervuur van aanvallen in van Pim Ligthart en Tom-Jelte Slagter, maar ook die werden gegrepen. Het werd toch een sprint, waarin Wim Stroetinga als eerste aanging, maar geen antwoord had op de sprint van Groenewegen, die volgende week het rood-wit-blauw in de Tour de France mag gaan dragen. Tweede plaats ging naar Wouter Wippert (Cannondale) en derde was Stroetinga, die na afloop wel furieus was op alles en iedereen.