Vetter en Braun sluiten eerste dag Götzis af in subtop

Anouk Vetter en Pieter Braun kunnen gematigd tevreden terugkijken op de eerste dag van de meerkamp in het Oostenrijkse Gotzzis. Vetter wist op beide looponderdelen persoonlijke records neer te zetten en Braun speelt voorlopig quitte met zijn beste prestatie op de meerkamp in het afgelopen jaar.

Voor Braun was het kogelstoten het meest succesvolle onderdeel. Hij kwam dicht bij zijn PR, wat hij stootte in Hoorn 2 weken terug. Over het algemeen werd er niet heel sterk gepresteerd, behalve door leider Warner, die zo een tegenvallende sprong bij het verspringen kon uitwissen. Het hoogspringen kende als grootste verrassing dat Willem Coertzen, vorig jaar nog 3e, niet verder kwam dan tot 1.85, meer dan 20 cm onder wat hij zou kunnen springen. Hierdoor verscheen hij later ook niet meer aan de start bij de 400 meter. Braun deed intussen wat hij moest doen, net als Warner door over 2 meter te gaan. Kai Kazmirek en Jeremy Taiwo sprongen sterk en de laatste ging zelfs naar 2.18 meter, waardoor zij voorlopig in de top 3 staan.

Op de 400 meter konden de mannen niet de snelheid vinden die op andere loopnummers te zien was. Alleen Warner en Kazmirek liepen onder de 48 seconden en Braun verloor een halve seconde op zijn best mogelijke tijd. Na 1 dag staan Warner, Kazmirek en Taiwo in de top 3, maar voor de laatste 2 is het vooral zaak om de schade te beperken op hun mindere tweede dag terwijl Kevin Mayer op de vijfde plaats zeer sterk is op dag 2. Braun staat 7e en lijkt op koers naar een plaats bij de beste 8.

Voor Vetter eindigde de dag ook zoals hij begon: iets minder dan dat ze kan op het veldonderdeel kogelstoten, maar geen zware verliezen gevolgd door een PR op de 200 meter. Ook zij staat zevende. Favorieten Brianne Theissen en Katherina Johnson-Thompson staan op 1 en 2.