Trentin boekt zege in extremis in Giro

Matteo Trentin heeft de achttiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan achterhaalde in de straten van Pinerolo Moreno Moser en Gianluca Brambilla om naar de zege te sprinten. Steven Kruijswijk behield met gemak de leiderstrui.

De etappe tussen Muggio en Pinerolo was met 240 kilometer de langste van deze Giro en de toppers namen een snipperdag. Een groep van 24 coureurs nam de benen en mocht om de prijzen strijden. Onder hen waren de Nederlanders Albert Timmer (Giant-Alpecin) en Pim Ligthart (Lotto-Soudal), maar zij konden in de finale geen rol van betekenis spelen.

Op twintig kilometer van de streep op de Pramartino leek de beslissing van de dag te vallen. Moser en Brambilla sloopten de kopgroep en namen een halve minuut voorsprong op de naaste achtervolgers. Daarin werkten Nikias Arndt, Sacha Modolo en Ivan Rovny goed samen, terwijl Trentin vanwege ploeggenoot Brambilla vooraan niets hoefde te doen.

De achtervolgers bleven op ruim twintig seconden hangen, maar in de slotkilometers kon Trentin wel de oversteek maken. Vooraan leek Moser in de sprint alleen rekening te houden met Brambilla en zag Trentin niet komen die erop en erover ging en zo zegevierde voor Moser en Brambilla.

In het peloton voerde LottoNL-Jumbo van Kruijswijk de gehele dag de regie, waarbij in de slotfase Enrico Battaglin zich op kop nestelde. Hij ontpopte zich op de Pramartino tot superknecht van de rozetruidrager, waardoor er daar geen aanvallen plaatsvonden. Op het laatste klimmetje in finishplaats Pinerolo speelden de toppers nog wel even met hun pedalen, maar Kruijswijk hield eenvoudig stand.