Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike

Michael van der Mark heeft de eerste World Superbike-race in San Marino afgesloten op de zevende plek. Voor de Nederlandse Honda-rijder is dat een stuk beter dan aanvankelijk verwacht kon worden. In de trainingen schoot het niet op en in de kwalificatie kwam hij slechts tot de elfde startplek.

Nog voor de race begonnen was kende men al de nodige chaos. Aan het einde van de warm-upronde gingen Dominic Schmitter en Peter Sebestyen dusdanig hard onderuit dat ze de race direct al konden vergeten. Eenmaal op de startgrid kon Alex de Angelis zijn evenwicht niet bewaren, waardoor hij pardoes op de grond viel. 

Na de nodige vertraging kon de race dan eindelijk beginnen en Van der Mark kende een prima start. De Nederlander schoof van de elfde plek op naar positie negen, terwijl polesitter Chaz Davies aan kop de Kawasaki's van Jonathan Rea en Tom Sykes achter zich aan kreeg. Rea kon de Ducati van Davies lange tijd volgen, tot hij een fout maakte.

Daardoor kon Sykes de aansluiting weer vinden bij zijn teamgenoot, maar in de rest van de race lukte het hem niet om Rea in te halen. Van der Mark begon halverwege de race vervolgens steeds beter op gang te komen. Lorenzo Savadori moest eraan geloven, waarna het de beurt was aan teamgenoot Nicky Hayden om ingehaald te worden. Leon Camier kwam nog in zicht, maar dat lukte voor de Nederlander net niet: Van der Mark eindigde als zevende.

De race werd gewonnen door de oppermachtige Davies, die in alle trainingen, de kwalificatie en nu ook de race onklopbaar was. Rea werd tweede, voor Sykes, Jordi Torres, Davide Giugliano, Camier, Van der Mark, Savadori en Hayden. De Nederlander houdt zijn vierde plek in de titelstrijd vast, terwijl Rea de kampioenschapsleider blijft. 

Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike (Pro Shots / Cor Lasker)
Van der Mark overtreft verwachtingen in World Superbike (Pro Shots / Cor Lasker)