Deetman intimideerde misbruikslachtoffers

Wim Deetman heeft op 'dwingende' wijze de bestuursleden van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) gevraagd af te zien van een parlementaire enquête. Deetman, die was belast met het onderzoek naar het seksueel misbruik in de katholieke kerk, deed dat tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag.

De vier aanwezigen van Klokk, onder wie de huidige voorzitter Guido Klabbers, besloten niet langer voor een parlementaire enquête te pleiten. Daarover bericht het NPO-radioprogramma Argos zaterdag.

Toenmalig bestuurslid Annemie Knibbe tegen Argos: "Deetman wilde ons eigenlijk dwingen om geen parlementaire enquête te doen." De enquête was tot dat moment een belangrijke eis van de slachtoffers. Twee weken voor de bijeenkomst in Den Haag schreef Klokk nog dat er '...alle reden' was om aan te dringen op een 'parlementair onderzoek".

Druk
Uit e-mails die Argos in handen heeft zou blijken dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op Klokk om de eis van een parlementaire enquête te laten varen.

Deetman en Kreemers ontkennen bij monde van hun woordvoerder de slachtoffers iets te hebben verzocht. "De heer Deetman heeft overal steeds het antwoord gegeven dat hij in de Tweede Kamer gaf, en wel dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft: parlement, kerk en slachtoffers", luidt de reactie.

Het seksueel misbruik in de katholieke kerk kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren vijftig, zestig en zeventig op katholieke seminaries en internaten door geestelijken te zijn misbruikt.

'Deetman intimideerde misbruikslachtoffers'
'Deetman intimideerde misbruikslachtoffers' (Foto: ANP)